Pankreasni sok

Pankreasni sok
Pankreasni sok
Pankreasni sok
Pankreasni sok

Pankreasni sok je produkt egzokrinog dijela pankreasa, kojeg grade acinusi- luče probavne enzime, a u kanalićima koji odlaze iz acinusa luče velike količine otopine natrijeva hidrogenkarbonata koji neutralizira kiselost himusa koji dolazi iz želuca. Dnevno se luči  800-1000ml/dan pankreasnog soka koji je zbog prisutnih HCO3–  alkalna tekućina.

Enzimi za probavu proteina: tripsin, himotripsin i karboksipeptidaza, luče se u inaktivnoj formi (tripsinogen, himotripsinogen, prokarboksipeptidaza) aktiviraju se tek kad dođu u tanko crijevo pod djelovanjem enterokinaze. Razgrađuju proteine do peptida i nešto slobodnih aminokiselina. Pankreasna-amilaza-sudjeluje u razgradnji UH – razgrađuje UH do disaharida. Enzimi za razgradnju masti koji se luče u pankreasnom soku su: pankreasna-lipaza, fosfolipaza i holesterol esteraza. Pankreasna-lipaza razgrađuje trigliceride na masne kiseline i glicerol. U ovoj funkciji joj pomažu žučne soli; emulgiraju masti u sitne kapljice kako bi lipaza lakše djelovala.

Nastanak i lučenje otopine natrijevog hidrogenkarbonata je sljedeći:

CO2 difundira iz krvi u stanicu kanalića i spaja se sa H2O pri čemu nastaje H2CO3, koja disocira na H+ i HCO3. Ovi HCO3 se zajedno sa Na+ aktivno prenose u lumen kanalića. H+ joni koji su nastali kroz membranu okrenutu ka krvi izbacuju u zamjenu za Na+. Transport Na i HCO3 u kanalić zbog osmotskog efekta prati voda. Kada uđe kiseo himus bogat sa HCl , dolazi do spajanja te kiseline sa natrijevim hidrogenkarbonatom i nastaju NaCl i H2CO3  ona se raspada na vodu i CO2 koji se resorbuje u krv i putem pluća se izbaci u vanjsku sredinu.

Regulacija lučenja:

  • nervna: acetilholin koji se luči na krajevima parasimpatičkih niti i potiče stanice acinusa na lučenje enzima;
  • humoralna: holecistokinin – luče ga stanice duodenuma ( I stanice), sadrži  33 amino kiseline, njegovo lučenje potiče prisustvo proteoza i peptona, te dugolančane masne kiseline u himusu koji dolazi iz želuca. Potiče na lučenje enzima iz acinusa. Sekretin-luče ga stanice duodenuma ( S stanice), sadrži 27 aminokiselina kada uđe kiseo himus. Potiče stanice kanalića koji odlaze iz acinusa,da luče otopinu natrij hidrogen karbonata, kako bi se neutralizirao kiseo himus.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.