Neurasthenia

Neurasthenia
Neurasthenia

Neurasthenia
Neurasthenia

Stari deskriptivni izraz (nervna astenija, nervna slabost). U širokim slojevima poznata je kao »slabost živaca« i »nervoza«. Opis ovog sindroma pojavio se u doba snažne industrijalizacije i naglih promjena u sastavu stanovništva Amerike, brzog mjenjanja mirnog i patrijarhalnog načina života u burni život industrijskih gradova.

Glavni simptomi ovog sindroma vrlo su obilni i različiti. Najčešći su vegetativni poremećaji (znojenje, tremor, parestezije, lupanje srca), slabost apetita, oslabljen libido. Raspoloženje depresivno i bolesnik se žali na brzo zamaranje, slabost koncentracije, nesanicu. Postoji i obilje hipohondričnih tegoba, glavobolja i vrtoglavica.

Kako se vidi, ova klinička slika najviše odgovara konverzivnoj neurozi (histeriji) i drugim neurozama. Danas se smatra da jedan dio neurasteničke slike pripada i depresivnim neurozama i blagim depresijama, ali se ista klinička slika može vidjeti i kod organskih oboljenja, kao, npr., kod ateroskleroze mozga, tireotoksikoze, anemije, malignih bolesti, encefalitisa — encephalitis larvata.

Termin neurasthenia danas je napušten jer ne predstavlja posebnu nozološku jedinicu.

1 Trackback / Pingback

  1. Neuroze

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.