Proširene vene i trudnoća

Proširene vene i trudnoća
Proširene vene i trudnoća

Proširene vene i trudnoća
Proširene vene i trudnoća

Usled pristiska uvećane uterusa na trbušne vene, prvenstveno na donju šuplju venu i njene glavne ogranke, u odimakloj trudnoći dolazi do izvjesne krvne, odnosno venske staze u donjim delovima tela trudnice, a naročito u donjim ekstremitetima. Osim toga, usporenoj cirkulaciji u donjim delovima tela i prepunjenosti njihovih krvnih sudova svakako doprinosi i znatno povećan krvni volumen u organizmu trudnice.
To se, takode ispoljava manjim ili većim hipostatskim otocima, najčešće na nogama, odnosno potkolenicama i stopalima. Donekle, to je razlog što se proširene vene kod trudnica obično javljaju na nogama, i to, prvo i najčešće, na potkolenicama, zatim na butinama, stidnici i vagini. Sem toga, vrlo se često proširuju i hemoroidne vene, šio f av ori zuje upala njihovih zidova i pojavu hemoroida od kojih pate mnoge trudnice.

Ne postoji, osim odmora u horizontalnom položaju i sa podignutim nogama, nikakva naročita niti efikasna terapija proširenih vena u trudnoći. U vrlo izraženim slučajevima, kod proširenih vena na potkolenicama, preporučuje se nošenje gumenih čarapa ili uvijanje nogu zavojima, prije jutarnjeg ustajanja. Takve trudnice treba da se što više odmaraju ležeći, a što manje da stoje i manje da se kreću. Trudnice sa proširenim venama na donjim ekstremitetima, u maloj karlici, na spoljnim polnim organima i u vagini treba da se porađaju u bolesničkim porodilištima gdje postoje mogućnosti za otklanjanje eventualnih komplikacija, a prvenstveno za zaustavljanje krvarenja iz prekinutih vena. Kod izrazito proširenih hemoroidnih vena, trudnica treba da vodi računa da ima redovnu i žitku stolicu i da izbegava začinjena jela. Isto tako mora da se stara o održavanju higijene čmarnog predela.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.