Kožna oboljenja u trudnoći

Kožna oboljenja u trudnoći
Kožna oboljenja u trudnoći

Kožna oboljenja u trudnoći
Kožna oboljenja u trudnoći

U normalnoj trudnoći, na koži trudnice kao i na drugim delovima njenog tela, dešavaju se izvjesne promjene koje prate ovo stanje. Jedna od takvih promena toliko je česta i upadljiva da se, između ostalih, maltene, ubraja u jedan od znakova trudnoće. To je hiperpigmentacija kože, koja se na licu ispoljava kao kloazma uterinum, a na dojkama proširenjem aerola mame, zatim mrkom obojenošću bele linije između pupka i simfize (linea alba postaje linea fusca) i tamnom obojenošću kože vulve, stidnog brežuljka i perineuma. Osim hiperpigmentacije, kod trudnica se proširuje bazalni, a istanjuje površinski sloj epiderma.
Pored opisnanih promena, kod trudnica može da se javi, naročito u drugoj polovini trudnoće, uporan svrab po koži, koji se prvenstveno ispoljava na koži trbuha i gornjih i donjih udova. Svrab je dosadan, posebno se često pojačava noću i izaziva nesanicu. Uzrok pruritusa kod trudnice se još uvek ne zna, ali ga neki obljasnjavaju postojanjem blagog ikterusa.
U lečenju treba preporučiti da trudnica ne nosi rublje od plastičnih materijala, da za pranje ruku i kupanje koristi blage sapune sa što manje natrijum-hidroksida, da ne uzima sredstva koja mogu da razdražuju nervni sistem kao što su čaj i kafa, da prije odlaska u krevet koristi toplo kupanje.
Ukoliko se trudnoća javi kod bolesnice koja boluje od psorijaze, ona treba da, pod kontrolom dermatologa, nastavi da liječi ovo kožno oboljenje uobičajenom terapijom.
Isto važi za kožne ekceme koji su postojali prije, ili se jave u toku trudnoće. I za takve kao i za druge promjene na koži koje se mogu javiti u graviditetu, trudnice treba da konsultuju dermatologa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.