Crveno meso – rizik moždanog udara

Crveno meso
Crveno meso
Crveno meso
Crveno meso

Više crvenog mesa u ishrani povećava rizik od moždanog udara, dok perad taj rizik smanjuje, pokazale su nove studije američkih naučnika. Studija, koju prenosi Rojters, prikupila je podatke dva masivna posmatranja 130.000 muškaraca i žena srednjih i poznijih godina.

Učesnici u istraživanju su podjeljeni na osnovi odnosa unosa crvenog mesa, živine, ribe, mliječnih proizvoda i drugih svakodnevnih izvora proteina.

Za oko 20 godina koliko su posmatrani blizu 1.400 muškaraca i preko 2.600 imalo je moždani udar.

Muškarci koji jedu preko dvije porcije crvenog mesa dnevno imaju 28 procenata veću šansu da dobiju moždani udar od onih koji dnevno pojedu oko trećinu porcije, što je minimalan unos.

Žene čiji je dnevni unos crvenog mesa dvije porcije suočavaju se sa 19 procenata većim rizikom od onih čiji je dnevni unos u prosjeku svega pola porcije.

Zamjena jedne porcije crvenog mesa porcijom bijelog mesa ovaj rizik smanjuje za 27 procenata, porcijom koštunjavog voća ili ribe za 19 procenata, dok zamjena porcijom mliječnih proizvoda rizik umanjuje 10-11 procenata.

Istraživači nisu dokazali da govedina utiče na povećanje rizika od moždanog udara, ali autori studije smatraju da masti i gvožđe iz crvenog mesa igraju ulogu.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.