Oesophagus

Oesophagus
Oesophagus

Oesophagus
Oesophagus

Ezofagus ili jednjak je dio digestivnog trakta koji se proteže između ždrijela I želuca. Dug je od 25-30 cm. Počinje u nivou 6. cervikalnog, a završava u nivou 12. torakalnog pršljena. Zavisno od regija kroz koje prolazi dijelimo ga na: pars cervikalis, pars toracika, pars dijafragmatika i pars abdominalis. U svom toku jednjak pokazuje tri zavoja, jedan u sagitalnoj I dva u frontalnoj ravni. Što se tiče zavoja u sagitalnoj ravni treba reći da jednjak preskače konkavitet torakalnog dijela kičme, odnosno da ne stoji blizu kičme kod uspravnog položaja čovjeka. Kada su u pitanju zavoji u frontalnom smjeru, vidimo da u početku jednjak leži u medijalnoj liniji. Međutim vrlo brzo zavije nalijevo, te ide do visine 3. torakalnog pršljena. U visini 4. torakalnog, opet dolazi u medijalnu liniju i tako teče do 7. torakalnog pršljena. Odatle opet zavija nalijevo sve do ulaska u želudac.

U početku jednjak leži iza traheje. Međutim kako zavija na lijevu stranu, biva smješten iza i nalijevo od traheje. U visini 4. torakalnog pršljena, traheja se dijeli na dva glavna bronha, pa jednjak idući prema dolje ukršta stražnju ploštinu lijevog bronha. U uglu između jednjaka i traheje teku nn. laringei rekurentes. Pored odnosa sa trahejom i lijevim bronhom, važno je spomenuti odnose ovog organa sa aortom. Prvo, jednjak ukršta stražnju stranu arkusa aorte. Iza toga, jednjak je u odnosu sa aortom descendens. U početku se nalazi desno od aorte descendens. Kako jednjak ide nalijevo, a aorta nadesno i podvlači se pod njega. Na mjestu gdje prolaze kroz dijafragmu, aorta se nalazi u medijalnoj liniji, a jednjak ispred i lijevo od nje.

U jendjak postoje tri sužena mjesta koja treba poznavati kod sondiranja želuca. Ta suženja zovu se konstrikcije.

1. Konstrikcijo krikoidea nalazi se u visini prstenaste hrskavice. Udaljen je 15 cm od zuba.

2. Konstrikcijo aortika nalazi se iza lijevog bronha, gdje se jednjak križa sa arkusom aorte. Na ovom mjestu dolazi do prelaza poprečnoprugaste u glatku muskulaturu.

3. Konstrikcijo dijafragmatika nalazi se u području hiatus ezofageusa, tj otvora na dijafragmi kroz koji prolazi jednjak. Hiatus ezofageus je okružen mišićnim nitima i uvijek kada se dijafragma kontrahira (kod udisaja), te mišićne niti stisnu jednjak i zatvore njegov lumen. Kod sondiranja treba čekati da pacijent izdahne, kada se dijafragma olabavi, čime biva otvoren lumen jednjaka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.