Povećanje broja oboljelih od melanoma

Melanom
Melanom
Melanom
Melanom

Posljednjih 40 godina dramatično se povećao broj djevojaka oboljelih od melanoma, zaključak je novog američkog istraživanja. Naučnici Klinike Mejo utvrdili su da se učestalost melanoma od 1970. do 2009. godine povećala osam puta među mladim ženama i četiri puta među mladićima.

I dermatolozi tvrde da rezultati istraživanja odražavaju situaciju s kojom se svakodnevno susreću u svojim ordinacijama. Naučnici naglašavaju da se u glavne krivce sve većeg broja oboljelih od melanoma ubraja upotreba solarijuma, opekotine zadobijene u djetinjstvu, ali i odrasloj dobi.

“Svako izlaganje UV zracima, bez obzira na njihov izvor – prirodni (sunce) ili vještački (solarijum) – izaziva određene, nepoželjne promjene u koži. U kojoj će se životnoj dobi i u kojem obliku one pojaviti, bitno zavisi od količine izlaganja UV zracima, odnosno količini vremena provedenog na suncu (ili u solarijumu)”, kažu dermatolozi.

Melanom je zloćudni tumor kože, i oboljenje kože koje najčešće dovodi do smrti. Najrizičnija grupa za dobijanje ove bolesti su ljudi izuzetno svijetle puti, plavih očiju i riđe kose, takozvani “keltski tip”. Zatim slijede svijetli plavokosi ljudi. Kod crnaca i azijata ovo oboljenje se izuzetno rijetko javlja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.