Inkarceracija gravidnog uterusa u maloj karlici

Retroverzija uterusa
Retroverzija uterusa

Retroverzija uterusa
Retroverzija uterusa

Dešava se pri kraju trećeg mjeseca trudnoće u maloj karlici kada uterus treba da pređe u veliku karlicu. Najčešći razlozi inkarceracije gravidnog uterusa su

  • jače napred izbočen promontorijum,
  • oštro izražene lučne linije i
  • srasline zadnjeg zida tijela i dna uterusa sa peritoneumom male karlice, odnosno Duglasovog prostora.

Ovo stanje praćeno je teškim simptomima i znatnim opasnostima po majku, a još više po plod.
Trudnica obično osjeća bolove u donjem dijelu trubuha, koji su posljedica pritiska uvećanog gravidnog uterusa na organe i zidove male karlice. Bolovi se sa napredovanjem trudnoće pojačavaju.
Trudnica, zbog pritiska gravidnog uterusa na rektum, pati od opstipacije i stolica je otežana.
Grlić uterusa, koji je okrenut simfizi, pritiska na mokraćnu cijev oko koje se stvara edem susjednog vezivnog tkiva, što izaziva retenciju mokraće. Mokraćna bešika se prepunjuje, njeni zidovi su maksimalno rastegnuti, što je praćeno jakim bolovima. Uskoro iz prepunjene mokraćne bešike počinje da otkapava mokraća, tj. nastaje ischuria paradoxa. Iz prepunjene bešike, zbog potpune retencije, mokraća kroz mokraćnu cijev otiče u kapima. Ako se u to vrijeme ne pomogne ženi, mogu nastati komplikacije opasne po život.

Terapija u tom stadijumu bolesti sastoji se u pražnjenju mokraćne bešike kateterom ili, ako se to ne može izvesti zbog otoka i pritiska na mokraćnu cijev, punkcijom iznad simfize. Po ispražnjenju bešike treba pokušati manuelno premještanje uvećanog korpusa uterusa iz duplje male kartice u trbušnu šupljinu. Ako se i ovim načinom materica ne prebaci u trbušnu šupljinu, to se mora učiniti abdomenalnom operacijom, kada se, istovremeno, ako je to moguće, odstrane i razlozi retrodevijacije i trudnoća nastavi da normalno razvija.

Ako se ne sprovede navedeno liječenje ili ne nastane spontani abortuszbog daljeg rastezanja zidova zadržanom mokraćom, može da nastupi ruptura prepunjene mokraćne bešike sa razvojem urosepse, peritonitisa i smrt trudnice. Ovakav ishod, srećom, danas je veoma rijedak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.