Napredak u terapiji za multiplu sklerozu

Neuron
Neuron
Neuron
Neuron

Prije 20 godina jedini tretman za multiplu sklerozu bio je liječenje simptoma urinarnih komplikacija i bolova. Danas postoji 8 odobrenih lijekova koji kontrolišu bolest, a očekuju se još 3 nova tokom ove godine.

“Odavno je prošlo vrijeme kada osim dijagnostikovanja bolesti više ništa nije bilo u našoj moći”, rekao je dr Eron Miler, upravnik bolnice u Njujorku i predsednik Nacionalnog MS udruženja.

Novi tretmani svoju pojavu duguju magnetnoj rezonanci koja se koristi kako za postavljanje dijagnoze, tako i za praćenja i predviđanja napretka bolesti.

“Uz pomoć magnetne rezonance utvrđujemo i reakciju na terapiju”, rekao je dr Robert Foks.

Prije pojave terapija oko tri četvrtine pacijenata vrlo brzo je razvijalo progresivni oblik bolesti. Ipak veliki izazov na naučnike i dalje predstavljaju onih 10 odsto oboljelih koji pate od prvog ili drugog progresivnog tipa MS za koje i dalje ne postoje adekvatne terapije.

Trenutno je u probnoj fazi liječenje transplantacijom matičnih ćelija koje se uzimaju iz određenih dijelova koštane srži. One spriječavaju bijela krvna zrnca da napadaju tkiva u centralnom nervnom sistemu, dok ujedno i obnavljaju oštećena tkiva u mozgu i kičmenoj moždini.

“Veoma je ohrabrujuće što se javlja sve više mogućnosti u liječenju ove bolesti”, rekao je dr Miler.

Naučnici se nadaju da će u narednim godinama pronaći lijekove praktičnije primjene i još veće efikasnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.