Kongenitalne malformacije kapaka

Palpebrae
Palpebrae
Palpebrae
Palpebrae

Kongenitalne malformacije mogu se izraziti kao:

  • poremećaj u strukturi kapka
  • poremećaj oblika kapka
  • poremećaj položaja kapka

Coloboma palpebrae

Najčešća kongenitalna anomalija na kapcima. Može se javiti kao samostalno oboljenje ali i udružen s drugim malformacijama. Defekt ili kolobom kapka zahvata uglavnom sve slojeve. Stoga je kornea izložena isušivanju.

Liječenje:

Liječenje je isključivo hirurško. Kapak je potrebno rekonstruirati. Tarzus rekonstruiramo slobodnim transplantatom nosnog septuma, a vanjsku lamelu lokalnim režnjem kože.

Epicanthus

Kožni nabor koji prekriva unutarnji očni ugao. Epikantus se normalno javlja kod žute i crne rase. Ukoliko se javlja kod bijele rase, može da bude znak mongoloidizma. Veoma rijetko ide udruženo s drugim anomalijama oka kao što su strabizam, ptoza i blefarofimoza (Wardenburgov sindrom).

Liječenje:

Kod manjeg epikantusa nije potreban operativni zahvat. Ukoliko je epikantus velik, tada se ta malformacija rješava hirurški, ali tek kada osoba uzraste.

Telecanthus

Telecanthus predstavlja povećanu udaljenost između kapaka na unutrašnjem uglu, suprotno od epikantusa.

Epiblepharon

Epiblepharon predstavlja kožni nabor koji se stvara na gornjem kapku. Uzrok ove malformacije jeste u hvatištu dizača kapka m. levator palpebrae superior. Ovaj mišić se obično hvata na gornji tarzus. Kod ove malformacije hvatište je više pomaknuto rubu kapka.

Blepharophimosis

Blepharophimosis je stanje kada postoji skraćenje očnog rasporka. Veoma često je udružen sa epikantusom i telekantusom. Liječenje je hirurško.

Entropium i ectropium

Entropium i ectropium se mogu javiti kao kongenitalne anomalije. Liječe se isključivo operativno. Kod ektropiuma potrebno je skratiti dužinu ruba donjeg kapka ali postoje i druge metode.

Ptosis palpebrae superioris

Ptosis palpebrae superioris u vidu spuštenosti gornjeg kapka se javlja i kao kongenitalna anomalija. Može biti jednostrana ili obostrana, parcijalna ili totalna. Liječenje je hirurško. Levator palpebre se skraćuje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.