Nepravilnosti posteljice

placenta accreta
placenta accreta

placenta accreta
placenta accreta

Posteljica je najčešće pogačastog ili ovalnog oblika. Ponekad mogu da se jave laka odstupanja u obliku tako da ona bude manje ili više izdužena.

PLACENTA BILOBATA ILI TRILOBATA – ako na njoj postoje usjeci, odnosno suženje tkiva, koja je razdvajaju na 2 ili 3 približno jednaka dijela koji predstavljaju jedinstven organ.

PLACENTA BIPARTITA ILI TRIPARTITA – Po pravilu, kod jednoplodne trudnoće u materici se razvija samo jedna posteljica. Vrlo rjetko umjesto jedne mogu da se nađu i dvije ili tri jednake odvojene posteljice.

PLACENTA SUCCENTURIATA – Ako se u materici nađu dvije posteljice, od kojih je jedna normalne veličine, a druga veoma mala, onda se manja naziva pomoćna (placenta succenturiata). Krvni sudovi do placente sukcenturiate ne idu direktno sa pupčanika već preko druge, velike posteljice, sa čije ivice preko plodovih ovojaka prelaze na sukcenturiatu.

Postojanje placente succenturiate ili dvo ili višedjelne posteljice od velikog je značaja zbog mogućnosti zadržavanja jedne od posteljica u trećem porođajnom dobu i velike opasnosti od atoničnog krvarenja. Potreban je pravilan pregled posteljice i kasnija revizija materične duplje da bi se izbjegle ove komplikacije.

PLAENTA CIRCUMVALLATA – Dešava se rjetko da je ivica posteljice znatno izdignuta iznad okolnog tkiva – izgleda kao da je ovaj organ  šancem odvojen od okoline. Takva posteljica naziva se ošančena (placenta circumvallata).

PLACENTA MEMBRANACEA – je veoma prostrana posteljica vrlo velikog prečnika (većeg od 30 cm). To je istanjena posteljica sa vrlo velikom pripojnom površinom koja obuhvata skoro cijeli endometrijum i dopire do blizine unutrašnjeg ušća. Ona se razvija ne samo iz čupastog već i iz golog horiona. Njen klinički značaj je u tome što se obično ne oljušti spontano u trećem porođajnom dobu te je potrebna njena manuelna ekstrakcija.

Kao što je već pomenuto, posteljica je za matericu pričvršćena fiksacionim čupicama koje urastaju u bazalnu deciduu. Odmah po rađanju ploda, ispražnjena materica se retrahuje, pri čemu se kidaju ove čupice, jer posteljica ne može da prati materični mišić u retrakciji. Krv iz prekinutih krvnih sudova se izliva i stvara retroplacentni hematom, koji potiskuje još neodljuštene dijelove placente i dovršava njihovo odvajanje.
U razvoju placente, međutim, mogu postojati neke nepravilnosti u odnosu čupica i materičnog zida koje izazivaju teškoće u odljuštivanju posteljice u trećem porođajnom dobu.

PLACENTA ADHAERENS – Veza između posteljice i uterusa pojačana je čvrstim urašćivanjem fiksacionih čupica u bazalnu deciduu, pa se posteljica spontano ne odljuštuje posle porođaja. Da bi se to postiglo, potrebno je da se posteljica istiskuje pritiskom na matericu preko trubušnog zida spolja, ili, pak, ručno odlubi. To je lako izvodljivo i uvjek dovodi do željenog uspjeha, a veoma rijetko je praćeno komplikacijama, kao što su zadržavanje komadića posteljice ili atonično krvarenje, zbog kojih se tada radi ručna revizija uterusa.

Placenta acreta
Placenta acreta teži je patološki oblik usadivanja posteljice, kada pojedine posteljične čupice probiju bazalnu deciduu i srastu sa miometrijumom. Ovakva situacija se javlja pri nepovoljnim uslovima za usadivanje oplođenog jajeta u materici, odnosno pri slaboj decidualnoj reakciji endometrijuma. Ovo stanje je voema opasno, jer je nemoguće spontano oljuštenje i nastaje obilno atonično krvarenje u III porođajnom dobu, te je zbog toga neophodna hitna intervencija. Ako je placenta srasla na velikoj površini moguće je da će jedino rješenje biti histerektomija. Ako je srasla na manjoj površini može se pomoći ručnim oljuštenjem i kiretažom.
Ona često prati placentu previju.

Placenta increta
Urasla posteljica (placenta increta) još je teži oblik,  ona često prati placentu previju i nedovoljnu decidualnu reakciju endometrijuma. U ovom slučaju čupice posteljice obično na širokoj površini probijaju bazalnu deciduu i duboko prodiru u mišić uterusa. Zbog toga u trećem porođajnom dobu oljuštenje posteljice ne može nastati spontano, a ne može se postići ni ručnom, ni instrumentalnom intervencijom. Porodilja obilno krvari i lako iskrvari na porođajnom stolu.
Da bi se sačuvao život porodilje pri ovom stanju, nužna je hitna histerektomija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.