Bolesti retine

Ablatio retinae
Ablatio retinae

Mrežnica (retina) je unutrašnja očna ovojnica smještena između žilnice i staklastog tijela, opskrbljena osjetnim ćelijama i time zadužena za percepciju svjetlosti koju, pretvorenu u drugu energiju, prenosi do moždanih centara omogućavajući osobi da vidi. Mjesto najjasnijeg vida je žuta pjega i u noj je najveća koncentracija osjetnih ćelija i nervnih niti. Promjene na retini mogu biti upalne, vaskularne i degenerativne.

Okluzija retinalne arterije

Okluzija retinalne arterije nastaje kod naglog začepljenja centralne retinalne arterije ili njenog ogranka sa posljedicom naglog, djelimičnog ili potpunog, gubitka vida. Može se raditi samo o spazmu, što je povoljnije, ili o pravom začepljenju arterije. Klinička slika nastaje naglo, iznenadnim gubitkom vida. Dijagnoza se postavlja na osnovu oftalmoskopskog nalaza, a liječenje se provodi davanjem sredstava protiv grušanja krvi, sredstava za širenje krvnih žila i vitamina. Potrebno je liječiti osnovnu bolest. Bolest spada u najurgentnije stanje u oftalmologiji jer se bolesniku objektivno može pomoći samo u prvih 30 – 40 minuta.

Tromboza centralne retinalne vene

To je skup promjena izazvan začepljenjem retinalne venske cirkulacije. Dolazi do naglog pada vida (u toku 2 – 3 dana), ali ne tako naglo kao kod arterijaske embolije. Na fundusu uz začepljenje vene, a dominira krvarenje. Etiologija je različita: od upalnih procesa i poremećaja u zgrušavanju krvi, do ateroskleroze, hipertenzije i alergije. Liječenje se usmjerava u pravcu poboljšanja venske cirkulacije, smanjenju viskoziteta krvi, resorpciji eksudata i dr. Česta je komplikacija glaukom. U liječenju se koriste antikoagulansi, angioprotektori, vitamini, fibrinolitici, sredstva za resorpciju i dr.

Ateroskleroza

Ateroskleroza, arterijska hipertenzija i diabetes mellitus mogu izazvati teške promjene na mrežnici oka u smislu promjena na krvnim žilama, krvarenjima i eksudatima, neovaskularizaciji i krvarenju glioznog tkiva mrežnice i trajnim oštećenjima mrežnice i funkcije vida i česta komplikacija takvih stanja je sekundarni glaukom.

Ablatio retinae ili odljepljenje mrežnice

Ablatio retinae
Ablatio retinae

Mrežnica je pričvršćenja za podlogu samo kod vidnog živca i na kraju očnog dna ispred ekvatora. Na ostalom prostoru ona je samo čvrsto priljubljena uz pigmentni sloj sudovnjače, što je sasvim razumljivo obzirom na funkciju mrežnice koja ne smije biti isprekidana nikakvim “šavovima“. Ali ta mogućnost stvara mogućnost za relativno lako odvajanje mrežnice u različitim slučajevima. Ablacija mrežnice nastaje kada u jednom dijelu mrežnice nastaje otvor kroz koji ulazi tečnost i zavlači se između slojeva mrežnice, odguravajući unutrašnji dio mrežnice prema staklastom tijelu, uslijed čega prestaje funkcija mrežnice. Razlozi mogu biti: povrede, kratkovidnost, degenerativne promjene i dr. Liječenje je opertativno. Transport bolesnika koji ima ablaciju retine uvijek je u ležećem položaju.

Degenerativne promjene mrežnice

Degenerativne promjene mrežnice postaju sve češće kako se produžava životni vijek i danas predstavljaju jedan od vodećih uzroka sljepoće, posebno u razvijenom svijetu. Zbog degenerativnih patoloških promjena u mrežnici dolazi do gubitka osjetnih ćelija i slabljenja vida. Ove promjene se mogu dešavati na periferiji mrežnice, ali i na njenim centralnim dijelovima u žutoj pjegi. Razlozi su različiti: ateroskleroza, hipertenzija, nasljedne bolesti i dr. Jedini simptom je oštećenje vidne fuinkcije, bilo centralnog ili perifernog tipa, ovisno od lokalizacije patološkog procesa. Liječenje se sastoji u liječenju osnovnog oboljenja davanjem vazodilatatora i vitamina, nažalost sa ograničenim uspjehom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.