Palatum molle

Palatum molle
Palatum molle

Palatum mole ili meko nepce je duplikatura sluznice ispunjena vezvom, žlijezdama I mišićima. Jednim dijelom meko nepce čini krov usne duplje, a drugim dijelom njen stražnji zid, odjeljujući je od faringsa. Između mekog nepca i jezika nalazi se otvor označen kao istmus faucijum, preko kojeg komuniciraju usna duplja i ždrijelo. U medijalnoj liniji mekog nepca prema naprijed nalazimo prugu, rafe palate molis koja se nastavlja istoienom prugom na tvrdom nepcu. Sa sredine slobodnog ruba mekog nepca polazti jedan produžetak nazvan uvula palatine. Lateralno do uvule nalazimo po dva para lukova koji svoj konkavitet okreću prema medijalno. Dva prednja su arkus palatoglosi, a dva stražnja su arkus palatofaringei. Između ovih arkusa nalazi se sinus tonzilaris u kome je smještena tonzila palatine. Gornji dio prostora između ovih lukova označava se kao fosa supratonzilaris u koj se nakupljau gnojne mase kod upala tonzile. Meko nepce je građeno od mišića, sluznice i žlijezda. Mišići mekog nepca su:

1. m. levator veli palatini koji polazi sa donje strane piramide temporalne kosti i sa hrskavičnog dijela tube auditive. Ide prema dolje i završava u mekom nepcu. Dok pristupa na nepce pravi u zidu faringsa jedno izbočenje označeno kao torus levatorius. Ovaj mišić diže nepce i sužava ostium faringeum tube auditive.

2.m. tenzor veli palatine polazi sa spine osis sfenoidalis, sa procesus pterigoideusa blizu fose skafoidee i da membranoznog dijela tube auditive. Ide prema dolje i naprijed, zavija oko hamulusa pterigoideusa mjeanjujući smjer za skoro 90 stepeni, te ide horizontalno u meku nepce, gdje mu se niti mješaju sa niti suprotnog mišića čineći nepčanu aponeurozu. Kad se kontrahira, ovaj mišić nateže meko nepce. Budući da polazi I sa membranoznog dijela tube auditive, on svojom kontrakcijom otvara tubu. Taj dio  mišića označava se kao m. dilatator tube.

3. m. uvule polazi sa nepčane aponeuroze i završava na vrhu uvule. Diže i skraćuje uvulu.

4. m. palatoglosus polazi sa nepčane aponeuroze i došavši na lateralni rub jezika dijeli se na 2 snopa: jedan ide prema vrhu jezika, a drugi prelazi u m. transverzus lingve. Diže jezik prema gore, a nepce spušta prema dolje. Ovaj mišić izgrađuje arkus palatoglosus.

5. m. palatofaringeus polazi sa nepčane aponeuroze, hamulus pterigoideusa i sa medijalne lamele tube auditive. Hvata se jednim dijelomna štitnu hrkavicu, a drugim dijelom završava na stražnjoj strani faringsa u medijalnoj liniji.

M. tensor veli palatine inervira istoimeni nerv, koji je grana od n.pterigoideus medijalisa. Ostale mišiće inervira pleksus faringeus kojega formiraju ogranci glosofaringeusa i vagusa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.