Hidrocefalus – Brlj

Hydrocephalus
Hydrocephalus

Hydrocephalus
Hydrocephalus

Hydrocephalus je patološko stanje karakterizirano porastom količine cerebrospinalnog likvora koji može ali i ne mora biti pod povišenim pritiskom.

Može biti kongenitalni i stečeni:

Stečeni: tumori (najčešće) ali i povreda, infekcija i postinflamatorna reakcija. Porođajna trauma (najčešći uzrok hidrocefalusa kod djece)

Kongenitalni: usljed razvojne anomalije. Kao uzrok su tu viroze u trudnoći, toksoplazmoza, lues, radijacija, avitaminoza, poremećaj metabolizma bakra i cinka, medikamenti itd.

Prema patogenezie mogu podijeliti na opstruktivni i komunikantni, svejedno je li kongenitalni ili stečeni.

 • Opstruktivni – postoji prepreka u likvorskom putu (foramen monroe, aquaeductus mesencephali, mažendijevi i luškinovi otvori. A opstrukcija nastaje zbog kongenitalne atrezije ili zbog kompresije patološkim procesom.
 • Komunikantni – osnova je povećanje proizvodnje likvora ili njegova smanjena resorpcija (blokada ili kongenitalna atrezija vili arachnoidales) ali su putevi prohodni.

Mozak trpi pritisak nakupljenog likvora zbog čega hidrocefalus rezultira atrofijom moždanog tkiva što kod djece dovodi do jake psihosomatske retardacije.

Hidrocefalus se može spontano zaustaviti pogotovo ako pod povećanim pritiskom. Likvor se može resorbovati bilo gdje u cns-u i kao transventrikularna resorpcija stigne produkciju onda hidrocefalus ne napreduje a klinički nema pogoršanja.

Simptomatologija

Kod stečenog hidrocefalusa se kombinira sa simptomima bolesti koji su doveli do njega.

 • Osnovno je: povećnje intrakranijalnog pritiska uz simptome tumora ili drugog razloga za patološko stanje.

Kod dječijeg hidrocefalusa

 • Velika glava – dijete se već može roditi sa njom ali u svakom slučaju glava raste.
 • Velika fontanela je šira nekad balotira i ne srasta
 • Suture su razmaknute
 • Glava raste a dijete zaostaje u rastu i psihosomatskom razvoju.

Dijagnostika

Mjerenje obima glave  – neposredno po rođenju a u svim slučajevima svakih sedam dana. Na rođenju obim treba da bude između 32-35 cm do 45cm poslje godinu dana života. Svaki veći obim, brže širenje uz sporije zatvaranj fontanele budi pažnju na hidrocefalus.

CT – konačna dijagnoza

Terapija

Isključivo operativna. Postavljaju se kateteri sa valvulama koje povezuju lateralne moždane komore sa aurikulom desnog srca ili peritoneumom. Kod komunikatnog rade se i perkutane anastomoze između lumbalnog subarahnoidalnog prostora i peritoneuma.

Valvule su podešene prema pritiscima tako da je mjerenje neophodno prije operacije.

Ako je uzrok tumor onda se ide za uklanjanje tumora.

6 Comments

 1. Zanima me, poslije operacije hidrocephalusa, je li normalno da trne desna noga? Još me zanima je li normalno ne imati stolicu 5 dana poslije operacije? Hvala na odg.

 2. mogu sa javiti posljedice u tom obliku, ali ako duže potraju posjetiti svog liječnika

 3. Imao sam stolicu (2 puta do sada, a 7 dana je od operacije), ali ziganje i trnjenje se desava samo na desnoj strani tijela, kuda su mi i provukli valvulu do mokracnog mjehura. U zadnja 2 dana osjecam ziganje u predjelu ledja (na desnoj strani), skoro pa i u vratu. Ako mi neko moze reci je li to OK, jer sam stvarno zabrinut’. Operis’o sam glavu, a najmanje problema imam sa glavom.

 4. Sve je to normalno poslije operacije Hidrocefalusa. Simptomi koje osjećaš bi se trebali povući u roku od dva mjeseca.

  Lijep pozdrav

 5. Nadam se da će biti tako. Prva mi je operacija u životu, pa me sve zanima. Također, da li će mi vaditi ovu valvulu, ili će zauvijek ostati u meni? Doktori mi nisu nista rekli, ne znam iz kojeg razloga…

1 Trackback / Pingback

 1. Tweets that mention Hidrocefalus – Brlj | medicina - health -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.