Cijanoza – Cyanosis

Cyanosis
Cyanosis

Cyanosis
Cyanosis

Cijanoza je plavetnilo kože i sluzokoža izazvano povećanom koncentracijom (preko 5 g/l) redukovanog hemoglobina u krvi. Može da bude akutna i hronična, centralna i periferna. Karakteristično je da koža na pritisak za kratko poblijedi.

Centralna cijanoza nastaje usljed smanjenja oksigeniranosti krvi i vidljiva je podjednako i na koži i na sluzokožama. Najčešći uzroci su kardijalni (urođene mane srca, edem pluća, kardiogeni šok) i pulmonalni (arteriovenske fistule pluća, multipli mali intrapulmonalni šantovi), rijetki su zbog prisustva patološkog hemoglobina.

Periferna cijanoza je posljedica dužeg zadržavanja i sporijeg proticanja krvi kroz kapilare i male krvne sudove kože, zbog čega je izražena manje na sluzokožama nego na koži. Najčešći uzroci su zastoj u dovodu (arterijske) ili odvodu (venske) krvi kroz periferne sudove, dejstvo hladnoće (vazokonstrikcija), šok (redistribucija krvi u centralne organe), veoma smanjeni minutni volumen krvi (mitralna stenoza, dekompenzacija srca, kardiogeni šok).

Cijanoza može postojati stalno, ili se javlja u naporu. Prisutna od rođenja, nepogriješivo označava urođenu manu srca. Tipična je cijanoza jagodica lica (facies mitralis) u bolesnika sa tjesnom mitralnom stenozom. Sama za sebe, ona srčanim bolesnicima ne smeta, primjećuju je, ali se žale na druge simptome (zamor, dispneja i dr.). Važno je imati na umu da sa rastućim stepenom anemije cijanoza opada, kao i da je hemokoncentracija i poliglobulija pojačavaju.

1 Trackback / Pingback

  1. Tweets that mention Cijanoza – Cyanosis | medicina - health -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.