Proteinurija

Proteinurija
Proteinurija

Definicija

Proteinurija je pojava proteina u urinu u većoj koncentraciji od 150 mg/24h.

Etiopatogeneza

I u zdrave osobe u urinu se nalazi izvjesna količina proteina (40-150mg/24h), oni dijelom potiču od filtriranih proteina plazme, a dijelom od proteina koje stvaraju tubulske epitelne ćelije.

U fiziološkim uslovima u urinu nalazimo:

  • Tamm-Horsallove proteine koji se ne nalze u plazmi, već ih luče ćelije ascendentnog dijela Henleove petlje i čine glavni sastavni dio bubrežnog cilindra.

Ponekad proteinurija ne znači patološku pojavu (izolovana proteinurija; težak rad, lordoza), ali može postojati i ozbiljna lezija bez proteinurije (hronični pijelonefritis). Najveća proteinurija se javlja u nefrotskom sindromu > 3,5 g/24h.

Podjela proteinurija

  • GLOMERULARNA: nastaje kod oštećenja glomerula, koji sada propuštaju i proteine velike molekulske mase -albumine, Ag, a2 – makroglobulini. Kod proteinurije najvažniji je nalaz albumina u serumu.
  • TUBULARNA proteinurija se javlja kod tubulointersticijske nefropatije. Oštećene ćelije tubula nisu u stanju da resorbuju proteine. Proteinurija rijetko prelazi 1 g/24h. Sreće se kod endemske nefropatije, Morbus Willson, toksičnih oštećenja tubula i hemoglobinurije.
  • DISGLOBINURIJA (proteinurija zbog suviška) javlja se kada organizam sintetiše obilje određenog imunigloblina. Tada infiltracija patoloških proteina nadmašuje tubularni transportni mehanizam.

Kvalitativna podjela:

  • fiziološka do 150 mg/24h
  • blaga  500 mg-1g/24h
  • srednja 1-3 g/24h
  • obilna 10-20 g/24h

Klinička slika

Klinički značaj proteinurije je veliki. Proteinurija je jedan od najranijih i najtrajnijih znakova oštećenja bubrega. Prisustvo proteinurije po sebi ne omogućava da se lokalizuje oštećenje bubrega, mada izlučivanje proteina više od 1 do 2g/24h ukazuje na bubrežno porjeklo, a više od 7 do 10g/24h na oštećenje glomerula.

Dijagnoza

Postavlja se kvalitativnim i kvantitativnim određivanjem proteina u urinu, elektroforezom proteina i dr.

Liječenje

Liječi se oboljenje u sklopu kojeg se javila proteinurija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.