Color Doppler ultrazvuk

Vena hepatica
Vena hepatica
Vena hepatica
Vena hepatica

Color Doppler ultrazvuk je vrhunska dijagnostička metoda koja omogućava pregled struktura tj., svih solidnih organa (jetra, slezena, bubrezi, štitnjača, jajnici, limfni čvorovi, itd.).

  • Color funkcija omogućava pregled krvnih žila, arterija i vena kao i patološke promjene na njima (suženje, krvni ugrušci, prirođene anomalije građe).
  • Doppler funkcija omogućava mjerenje protoka i brzine krvi kroz krvne žile.

Ove dvije funkcije omogućavaju uz ultrazvučni pregled organa i otkrivanje patoloških krvnih žila, koje stvaraju mnogi tumori, što omogućava ranu dijagnozu i otkrivanje zločudnih tvorbi. Upravo zbog ove mogučnosti CD-ultrazvuk je postao ključna dijagnostička metoda kod otkrivanja mnogih tumora, a u ranom otkrivanju karcinoma jajnika je postao metoda izbora. CD- ultrazvuk je općenito u ginekologiji i porodništvu postao najvažnija dijagnostička metoda.

CD-ultrazvuk je nezamjenjiva metoda za procjenu morfologije (klijetke, pretklijetke, zalisci) i funkcije srca kao i velikih krvnih žila (aorta, itd.). Ova metoda je neophodna u praćenju stanja srca kod povišenog krvnog tlaka, poremećaja srčanog rada, nakon infarkta srca, kao i svih zahvata na srcu.

CD- ultrazvuk je potpuno bezopasna, bezbolna i neinvazivna metoda koja se može raditi neograničen broj puta bez ikakvih neželjenih posljedica po zdravlje pacijenta.

Transvaginalni Color Doppler

Rak jajnika je jedan od najzloćudnijih tumora uopće, za koji prema dosadašnjim spoznajama ne postoji ni jedan poseban način sprječavanja njegova razvitka i za koji, na žalost, nema djelotvorne prevencije. Njegovo liječenje ovisi ponajprije o stepenu proširenosti bolesti.

Samo za početni stadij (minimalni tumor jednog jajnika) dostatno je hirurško liječenje. U svim drugim slučajevima terapija je kompleksnija i zahtjevnija, a njezin učinak nepredvidiv. Dakle, u ovom slučaju rano otkrivanje ima ključnu ulogu.

Srećom, uređaji za rano otkrivanje raka jajnika postoje. Mjerenjem osobina protoka krvi kroz jajnike, odnosno tumorsko tkivo obojenim doplerom upotpunjuje se nalaz ultrazvuka, posebice u smislu razlikovanja dobroćudnih od zloćudnih promjena. U slučaju sumnjivog nalaza dijagnostika se proširuje dopunskim metodama.

Ultrazvučni uređaji s dodatkom obojenog doplera nam, osim o veličini tumora, govori i njegovom izgledu i patološkoj prokrvljenosti. Istom metodom pregleda uspješno se može analizirati i trup maternice, debljina njezine sluznice te patološka prokrvljenost.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.