Zamor kao simptom srčanog oboljenja

zamor
zamor

zamor
zamor

Pojava prekomjernog zamora u fizičkom radu i naporu jedan je od najčešćih i glavnih simptoma u srčanih bolesnika. I dok ga bolesnici uvjek vezuju na napor ( brži hod, hod uzbrdo, trčanje ) navodeći i druge simptome (dispneju, palpitacije i drugo), oni se rijetko
trude da zamor savlađuju; prilagođavaju se na njega i s njim žive. Kako vrijeme prolazi, primjećuju da je zamor sve teži, pojavljuje se u težem obliku na isti izazov, ili sve manji napor izaziva sve teži zamor. Progresija ovog simptoma je karakteristična za prirodni tok mnogih
oboljenja srca. U mehanizmu nastanka zamora je glavni poremećaj u nedovoljnom povećanju minutnog volumena srca u naporu.

U odmaklom stanju bolesti zamor je stalno prisutan, tj. postoji u mirovanju; bolesnik ne može da ustane iz kreveta, ne može sam da se hrani, postaje bezvoljan i smanjuje interes za okolinu. Tada je minutni volumen ispod nivoa fizioloških potreba.

Zamor je osnovni element za svrstavanje srčanih bolesnika u takozvane funkcionalne grupe koju je definisalo Njujorško kardiološko društvo (NYHA). Uspjeh liječenja i operacije se redovno procjenjuju prema promjeni pripadnosti bolesnika ovim grupama.

Funkcionalne grupe su definisane sljedećim kriterijumima:

  • I     Bez tegoba, bolesnik obavlja sve redovne fizičke aktivnosti bez zamora, dispneje ili palpitacije;
  • II    Lagano ograničenje fizičkih aktivnosti; u mirovanju nema tegoba, ali u običnoj fizičkoj aktivnosti redovno postoje zamor, dispneja, palpitacije ili angina pektoris;
  • III   Izraženo ograničenje fizičke aktivnosti; mala aktivnost stvara velike smetnje koje se smanjuju u mirovanju;
  • IV  Nemogućnost sprovođenja bilo kakve fizičke aktivnosti bez tegoba; održavanje dispneje, zamora, palpitacija i drugih simptoma u mirovanju.

Važno je imati na umu da dehidracija bolesnika jakim diureticima i vazodilatatornim lijekovima može izazvati prolazni zamor.

1 Trackback / Pingback

  1. Tweets that mention Zamor kao simptom srčanog oboljenja | medicina - health -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.