Briga o kalorijama kontroliše težinu

Kalorije
Kalorije
Kalorije
Kalorije

Najnovija studija mogla bi da okonča neprestanu raspravu o najboljem načinu za održavanje ili smanjenje tjelesne težine na zdravom nivou. Istraživači su ustanovili da, iako postoji veliki broj elemenata za dobru ishranu, pažljivo ograničavanje unošenja kalorija je najvažniji dio za kontrolu nečije tjelesne težine.

Šezdeset odsto odraslih u Sjedinjenim Državama ima prekomjernu težinu, dok je više od 30 odsto gojaznih. Ali nisu Amerikanci jedini koji se bore sa obimom svog struka. Svijetska zdravstvena organizacija saopštila je da je gojaznost dostigla proporcije globalne epidemije uz više od milijardu odraslih sa prekomjernom težinom. Doktor Darijuš Mozafarijan proučavao je vezu izmedju načina ishrane i hroničnih oboljenja na univerzitetu Harvard.

„Potrebno nam je značajno podizanje nivoa pažnje i usmjeravanje na naš način ishrane“.

Ali ljudi se trude da promjene svoje navike u ishrani i smanje tjelesnu težinu kroz nebrojene vrste dijeta. Neke od njih preporučuju smanjenje količine ugljenih hidrata. Druge kažu da treba smanjiti unošenje masti, jesti više proteina ili manje proteina. Poruke mogu da budu zbunjujuće. Doktor Džordž Brej iz Penington biomedicinskog istraživačkog centra u Luizijani želio je da ustanovi da li proteini utiču na dobijanje tjelesne težine.

„Ova studija dizajnirana je da bi ispitala uticaj različitih nivoa proteina u ukupnoj količini unijetih kalorija.“

Dvadeset pet odraslih zdravih osoba učestvovalo je u studiji. Danijel Kun je jedan od njih. Njemu i ostalima ponudjeno je skoro hiljadu kalorija dnevno.

„Jeo sam mnogo pravog putera, šlaga i stvari takve vrste koje inače ne uzimam“.

Svi učesnici pratili su dijetu sa niskim, umjerenim i visokim novoom proteina. Rezultat je bio da su svi dobili na težini.

„Gomilanje masnih naslaga bilo je potpuno isto kod sva tri nivoa proteina. Ustanovili smo, medjutim, da su kalorije koje su unosili uticale na tjelesnu masnoću koju su sakupili.“

Ali oni koji su uzimali veće procente proteina dobili su više mišićne mase, dok su oni koji su uzimali nizak procenat proteina doživjeli suprotno.

„Ako je nivo proteina koji unosite nizak, vi zapravo gubite tjelesnu masu iako jedete povećanu količinu kalorija.“

Doktor Brej rekao je svojim pacijentima da redovno kontrolišu tjelesnu težinu kako bi mogli u ranoj fazi da ustanove dodatnu težinu. Doktor Mozafarijan kaže da redovno održavanje težine nije samo u konzumiranju manjih količina.

„Ne moramo stalno da prolazimo kroz spisak onoga što treba izbjegavati i da postanemo policija za hranu. To je većinom hrana čiju količinu bi inače trebalo da povećamo. To su voće, povrće, žitarice, riba, ulje od povrća i koštunjavo voće“.

Doktor Mozafarijan kaže da bi povećanje količine tih šest vrsta hrane na skoro svaki dan, moglo da smanji epidemiju gojaznosti i pomogne da se uspore epidemije hroničnih oboljenja povezanih sa tim. Studija o proteinima, kalorijama i povećanju težine objavljena je u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Izvor: VOA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.