Zagađen zrak godišnje uzrokuje smrt sedam miliona ljudi

Zagađen zrak
Zagađen zrak
Zagađen zrak
Zagađen zrak

Zagađenje vazduha širom svijeta godišnje odnese živote oko sedam miliona ljudi, a više od polovine smrtnih slučajeva izazvano je isparenjima iz peći unutar kuća, navodi se u novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

U izvještaju se ističe da je zagađenje vazduha uzrok svakog osmog smrtnog slučaja i da je na vrhu liste najvećeg ekološkog rizika po ljudsko zdravlje.

“Moramo disati zbog čega je zagađenje teško izbjeći”, rekao je direktor istraživačke grupacije za ekologiju na “Kraljevom koledžu” u Londonu Frank Kelly, koji nije učestvovao u izradi izvještaja SZO.

Jedan od glavnih rizika zagađanja nalazi se u sićušnim česticama, koje ulaze duboko u pluća, uzrokujući iritaciju. Naučnici su izrazili sumnju da zagađenje vazduha, takođe izaziva srčana zapaljenja, što dovodi do hroničnih problema ili srčanog udara.

Prema pretpostavkama SZO, tokom 2012. godine 4,3 miliona smrtnih slučajeva uzrokovano je unutrašnjim zagađenjem vazduha i to su, uglavnom ljudi, koji kuvaju u prostorijama, koristeći peći na drva i ugalj u Aziji.

SZO naglašava da je tokom 2012. godine oko 3,7 miliona smrtnih slučajeva izazvan vanjskim zagađenjem, od čega je skoro 90 odsto u zemljama u razvoju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.