Počelo testiranje novog lijeka protiv ebole

Brincidofovir
Brincidofovir

Pacijenti u zdravstvenom centru u Monroviji, glavnom gradu Liberije, počeli su da primaju novi lijek protiv ebole koji je odobren za klinička testiranja. Testiranja su dio međunarodnih napora različitih organizacija u pokušaju da se definiše kliničko liječenje ove bolesti.

Mora se naglasiti da to nije čudesni lijek i nije poznato da li će pomoći pacijentima da prežive – saopšteno je iz “Ljekara bez granica”, uz najavu o testiranju lijeka koji je razvijen u saradnji sa naučnicima Univerziteta Oksford.

Univerzitet Oksford u novembru je saopštio da će u dvosedmična testiranja biti uključeno 140 lica i da se lijek u formi tablete zove “brincidofovir”.

Univerzitet je, takođe, najavio dva dodatna testiranja koja će da provedu različiti međunarodni timovi iz Francuske i Belgije. Oni će međusobno sarađivati. Farmaceutska kompanija “Džonson i Džonson” najavila je juče prvu fazu testiranja preventivne vakcine protiv ebole na ljudima, uz mogućnost proizvodnje do pet miliona doza u periodu između 12 i 18 mjeseci.  Do 6. januara, više od 8.000 ljudi umrlo je od virusa ebole u šest zemalja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.