BOLESTI STAKLASTOG TIJELA

Oko
Oko

Oko
Oko

Staklasto tijelo je homogena, transparentna, bezbojna masa u stanju koloidnog gela. Sprijeda je ograničena lećom, zonulama Zinni i cilijarnim tijelom, a pozadi retinom. S prednje strane ima udubljenje (fossa patellaris s. hyloidea) u kojem leži stražnja ploha leće. Straga staklasto tijelo podupire retinu s kojom je čvrsto vezano samo u predjelu nazubljene linije i papile vidnog živca. Veći dio staklovine čini voda, 98-99%, a ostatak su organske tvari i elektroliti te hijaluronska kiselina. U staklovini nema krvnih žila niti živaca.

Samostalne, klinički manifestne, bolesti staklovine su rijetkost. Češće, staklovina biva zahvaćena bolestima okolnih dijelova oka, osobito žilnice i cilijamog tijela.

Likvefakcija staklovine

Najčešće je pojava pri senilnoj degeneraciji, miopiji, nakon kontuzije, kao i kod većih upalnih stanja u oku. Starije osobe mogu povremeno pri pokretima očiju vidjeti “mušice” pred očima (mouche volantes) koje se slobodno kreću kroz cijelo vidno polje.

Urođene promjene

Možemo naći ostatke arterije hyaloideae koji se vide poput končića od papile vidnog živca do stražnjeg pola leće.

U staklovini mogu postojati endogena i egzogena zamućenja (opaciteti).

Endogena zamućenja

Proteinske koagule koji su prašinasti i teško ih je vidjeti oftalmoskopom, ali se mogu pojaviti i kao trakasta zamućenja i membrane koje se pokreću pri pokretima oka.

Degenerativni procesi koji izazivaju taloženje nekih tvari u staklovini, koje se vide kao bjeličaste pahuljice što lebde u staklovini. To je tzv. synchisis scintilans. Pojavljuje se obostrano i češće kod mladih osoba. Snažno reflektiraju svjetlo. Dijagnoza se postavlja oftalmoskopski i pomoću procjepne svjetiljke. Liječenje nije potrebno.

Egzogena zamućenja

Plazmoidni vitreus pri kojem proteini u staklovini oblikuju difuzna zamućenja, ali se ne skupljaju u grudice.

Postoji mogućnost pojave eksudativnih stanica u obliku limfocita, leukocita i plazma-stanica pri upali retine i cilijarnog tijela. Oni se mogu skupljati na površini staklovine u obliku gruda i velikih membrana, tako da staklovina postane difuzno infiltrirana uz pojavu pojedinih šupljina. Nakon obilne eksudacije nastaje fibroza uz oblikovanje cikličnih membrana ili pseudoglioma. Liječi se osnovna bolest.

Infekcije staklastog tijela

Vanjskom ozljedom oka mogu se u staklovinu unijeti mikroorganizmi koji uzrokuju gomilanje upalnih stanica u staklovini i tako nastane apsces (abscessus cor-poris vitrei). Staklovina je odlična podloga za različite bakterije, pa mogu nastati endophtahnitls (upala unutrašnjih očnih ovojnica i staklovine) ili panophthalmitis (upala svih očnih ovojnica i sadržaja bulbusa). I pored davanja velikih doza antibiotika, često ipak dolazi do gubitka vida i mora se učiniti evisceracija.

Haemophtalmus

Iz okolnih krvnih sudova često se krv izlijeva u staklovinu. Krvarenje se može lokalizirati na površini staklovine iza leće, a može doći i do raspršenja krvi u cijeloj staklovini pa se pojavi haemophthalmus. Krvarenja su češća u dijabetične retinopatije i periflebitisa retine. Manja se zamućenja mogu sama resorbirati, a u opsežnijih je potrebno liječiti osnovnu bolest i u krajnjem slučaju poduzeti hirurški zahvat – vitrektomiju.

Paraziti u staklastom tijelu

Najčešći cysticercus cellulosae. On se javlja poput loptaste formacije sa zelenkastim sjajem na površini.

Degeneracije staklastog tijela

U starijih ljudi pojavljuju se degeneracije, i to kao destrukcija skeleta staklastog tijela uz razvodnjenje i pojavu endogenih zamućenja. U visoke miopije nastaju slične promjene. Subjektivni simptomi su mutnine pred okom koje smetaju i slabe vid.

Odlubljenje staklastog tijela

Češće se vidi kod starijih osoba te pri hroničnim degenerativnim i upalnim stanjima. Ono može biti

  • relativno malo, u gornjem ili stražnjem dijelu staklastog tijela
  • potpuno odlubljenje staklastog tijela kad popuštaju veze na ori serati i u papili vidnog živca. Tada se staklasto tijelo posve povuče prema naprijed.

Odlubljenje može nastati i pri upalama (iridociklitis) te prilikom traume oka. Može biti udruženo i s odlubljenjem retine kada se liječi hirurški.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.