Bol i vrste bola

Bol
Bol

bol
bol

Bol je hronična bolest proširena svijetom i jedan od načešćih razloga traženja medicinske pomoći.

Različiti su uzroci hronične boli, stoga je važno otkrivanje oblika boli od  koje Vi patite, budući da različiti oblici boli zahtijevaju različito liječenje.

Koja je uloga boli?

Akutna bol (također opisana kao kratkotrajna bol) je općenito upozoravajući  znak i neophodna je za život, štiti nas, na primjer, od opeklina te upozorava na rane i infekcije.

Osjet boli se javlja kada se receptori za bol na krajevima senzornih živčanih vlakana podraže za prijenos signala putem leđne moždine do mozga.

Drugi oblik boli je hronična bol, koja se razlikuje od akutne boli po tome što traje duže vremena i ako se ne liječi može ozbiljno utjecati na kvalitetu života osobe kao i na njezino opće dobro.

Vrste boli

Bol se može podijeliti prema trajanju (akutna ili hronična bol), uzroku (npr. artritis) ili lokalizaciji (npr. glavobolja, bol u leđima). Također se može podijeliti prema mehanizmu nastanka; razlikujemo dva tipična oblika:

  • Nociceptivna bol je uzrokavana oštećenjem tkiva (npr. Kosti i mišića). Tvari koje se oslobađaju na mjestu ozljede podražuju živčana vlakna za bol te prenose te informacije u mozak koji ih prepoznaje kao bol. U ovom slučaju, bol služi kao upozoravajući signal i zaštitni mehanizam, a obično prestaje kada početno oštećenje zacijeli.
  • Neuropatska bol je rezultat direktnog oštećenja bilo kojeg dijela živčanog sistema (perifernih živaca, leđne moždine ili mozga). Oštećenje uzrokuje abnormalni prijenos signala putem živaca u mozak gdje se prepoznaju kao bol. Bol je često veoma intenzivna i može se javiti spontano. Može biti provocirana minimalnim podražajem (npr. nježan dodir) ili se javiti čak i bez podražaja (npr. kod postherpetičke neuralgije ili dijabetičke polineuropatije).

Bol može postojati i nakon što primarno oštećenje zacijeli i u tom slučaju nema zaštitnu ulogu. Često je osjećaj neuropatske boli poput električnog udara i opisuje se kao žarenje, oštra bol, bockanje, probadanje, svrbež, isijavanje.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza i liječenje boli uvijek bi se trebalo provoditi od strane liječnika. Postoje brojni učinkoviti načini liječenja boli, a za različite oblike boli postoje različiti načini liječenja. Iz tog razloga važno je da Vaš liječnik postavi dijagnozu, a Vi započnete liječenje što je to prije moguće.

Ako patite od kronične boli, trebali biste posjetiti svog liječnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.