Arterijski krvni pritisak

krvni pritisak
krvni pritisak

Krvni pritisak je sila kojom krv djeluje na površinu zida krvnog suda.

p = F / S

Budući da srce krv izbacuje u cirkulaciju samo u toku sistole, to jest diskontinuirano vrijednost krvnog pritiska varira između sistolnog i dijastolnog pritiska.

Sistolni pritisak je pritisak koji stvara krv na zid krvnih sudova kada srce svojom kontrakcijom potisne krv u cirkulaciju. Njegova prosječna vrijednost je 120mmHg ili 16,0kPa.

Vrijednost krvnog pritiska se može izražavati u mmlHg, kPa i cm – vode, odnos je takav da jedan mm Hg-a odgovara 133,3 Pa, odnosno 1,34 cm vode.

Dijastolni pritisak je pritisak koji krv stvara na zid krvnog suda u toku punjenja srca. Njegova prosječna vrijednost je 80mmHg ili 10,7 kPa.

Pulsni pritisak predstavlja razliku između sistolnog i dijastolnog pritiska i on prosječno iznosi 40 mmHg, a određuju ga dva faktora:

  • udarni volumen – što je veći, veći je pulsni pritisak,
  • popustljivost zida krvnih žila – što je veća, pulsni pritisak je manji, jer je potrebna veća količina krvi da bi se stvorio pritisak.

Srednji arterijski pritisak predstavlja zbroj dijastolnog pritiska i jedne trećine pulsnog pritiska. Njegova prosječna vrijednost iznosi 13,3 kPa ili 100 mm Hg – a. Na njegovu vrijednost znatno više utječe dijastolni pritisak, nego sistolni (60% : 40%), a to je zbog toga što dijastola duže traje.

S.A.P. = D + 1/3 (S-D)

Liječenje hipertenzije

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.