Raspodjela tjelesne tečnosti

intracelularna i ektracelularna tečnost
intracelularna i ektracelularna tečnost

intracelularna i ektracelularna tečnost
intracelularna i ektracelularna tečnost

Kod čovjeka 70 kg  voda zauzima 60% tjelesne mase, što znači da je ima oko 42 litra. Od ove količine 28 litara otpada na intracelularnu tekućinu, a 14 litara na ekstracelulamu tekućinu. Postoji transcelularna voda kao poseban odjeljak ekstarcelularne tekućine, takozvana tekućina potencijalnih prostora (perikardijalna, pleuralna, sinovijalna, likvor, humor aquosus). Volumen transcelularne tekućine je oko 2 litra. Ekstaracelularna tečnost (ECT) se može podijeliti na dva odjeljka, a to su: intersticijska tekućina i plazma.

Intracelularna tekućina je smještena u oko 75 milijardi stanica. U njoj dominiraju anioni proteina  i jako puno K+, nešto Na+ i CL-, vrlo male količine iona Ca2+, te određene količine drugih iona (Mg2+).

Za razliku od intracelularne tekućine, sastav ekstracelularne tekućine je nešto drugačiji. Razlikujemo anorganske i organske sastojke  u ECT. Od anorganskih dominiraju joni- ima jako puno iona Na+ i Cl-, vrlo malo K+ i Ca2+, te određene količine drugih iona, Mg2+, HPO4. od organskih sastojaka to su prije svega proteini ( albumini, globulini), glukoza, masne kiseline, lipidi, produkti metabolizma ( urea, kreatini, bilirubin), gasovi O2 i CO2, itd.

Intersticijska tekućina i plazma međusobno komuniciraju preko kapilarne membrane tako da im je sastav dosta sličan, međutim u plazmi ima znatno više proteina. Budući da su proteini negativno naelektrizirani, oni privlače pozitivne ione, a odbijaju anione, tako da u plazmi ima više kationa, a u intersticijskoj tekućini aniona.

Plazma predstavlja tečni dio krvi koji se izdvaja u poseban odjeljak jer je smještena u cirkulatomom sistemu. Razlikujemo tečni dio krvni (plazma) i stanični dio (krvne stanice).

Volumen krvi je 5 litara, a od toga je volumen plazme 3 litra i volumen stanica 2 litra. Budući da 99% stanica u perifemoj krvi čine eritrociti, oni su nosioci tog staničnog dijela krvi.

Volumni udio stanica u krvi se naziva hematokrit, i kod muškaraca iznosi 0,48, a kod žena 0,42.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.