Otkriven lijek koji sprječava karijes

Zdravi zubi
Zdravi zubi
Zdravi zubi
Zdravi zubi

Američki istraživači napravili su novu vrstu vodice za ispiranje usta koja možda može sprečiti nastanak karijesa.

U studiji istraživači su testirali novu vodicu za usta na 12 pacijenata. Poslije samo jednog ispiranja, vodica je u potpunosti eliminisala bakteriju S. mutans koja je glavni uzročnik propadanja zuba.

Štaviše, ona se nije vraćala cijela četiri dana koliko je studija trajala.

Kako djeluje magična vodica?

Koristi antimikrobsku tehnologiju zasnovanu na posebnim peptidima. Vođa istraživanja dr Venjan Ši, naziva ovu vodicu za usta „pametnom bombom“ jer eliminiše štetne bakterije na duže vrijeme.

Naime, usta su „prava džungla“ sa više od 100 triliona bakterija, ali većina njih ne uzrokuje propadanje zuba. Većina vodica za ispiranje usta imaju širok spektar delovanja, što znači da uništavaju sve bakterije u ustima.

Dr Ši je taj efekat uporedio sa herbicidima koji ubijaju i zdravu travu i korov. Međutim, „pametna bomba“ kako je istraživači zovu ostavlja korisne bakterije, a uništava štetnu S. mutans.

Naučnici misle da će na sličnom principu moći da izrade i druge lijekove protiv bakterija. Za sada se nadaju da će od američke Agencije za hranu i lijekove moći da dobiju dozvolu za dalja istraživanja do kraja marta 2012.

Ako se rezultati potvrde, to će biti prvo otkriće protiv karijesa poslije gotovo 60 godina. To je veoma često oboljenje zuba: ima ga više od 50 odsto djece, a 92 odsto odraslih ih nekad u životu dobije na trajnim zubima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.