Herpes simplex virus

Herpes simplex virus
Herpes simplex virus
Herpes simplex virus
Herpes simplex virus

Definicija
Genitalni herpes je infekcija uzrokovana herpes simplex virusom (HSV). Spada u najraširenije spolno prenosive bolesti na svijetu.

Etiopatogeneza

Dva su tipa HSV i oba mogu uzrokovati genitalni herpes. HSV tip 1 uglavnom pogađa usnice gdje uzrokuje promjene u obliku mjehura i kasnije ranica, a isto tako može zaraziti genitalno područje. HSV tip 2 je uobičajeni uzročnik genitalnog herpesa, ali isto tako može zahvatiti i područje usta tijekom oralnog seksa. Osoba koja ima herpes genitalis infekciju lako može prenijeti virus drugoj osobi tijekom spolnog odnosa.

Oba tipa herpes simplex virusa mogu uzrokovati kožne promjene vaginalnog područja, penisa, područja oko analnog otvora, na stražnjici i na bedrima. Ponekad se kožne promjene javljaju i na drugim dijelovima tijela gdje je virus ušao kroz oštećenu kozu.
HSV ostaje u određenim živčanim stanicama u tijelu tijekom cijeloga života te kod nekih zaraženih osoba može uzrokovati opetovane infekcije.

Većina osoba dobije genitalni herpes nakon seksualnog odnosa s osobom kojoj je “izbio” herpes. Izbijanje znaci da je HSV aktivan. Kada je aktivan virus obično izaziva vidljive promjene na kozi genitalnog područja. U kožnim promjenama nalaze se virusi koji mogu zaraziti drugu osobu. Ponekad osoba ima aktivan virus, a nema simptome, odnosno uopće nema vidljivih kožnih promjena. Takve osobe, vironoše, često zaraze partnere ne znajući da imaju infekciju. osoba s genitalnim herpesom može zaraziti partnera i tijekom oralnog seksa. Virus se rijetko prenosi, ako i uopće, predmetima poput toaletnog sjedala, tuša ili kade. Virus je, naime, vrlo osjetljiv na vanjske uvjete i ne može dugo preživjeti izvan tijela.

Zaražena trudnica može prenijeti virus djetetu za vrijeme trudnoće ili tijekom poroda.

Klinička slika

Mnoge osobe ne znaju da boluju od genitalnog herpesa jer nikad nisu imale simptome ili ne prepoznaju simptome kad ih imaju. Simptomi se mogu razlikovati kod pojedinog pacijenta.
Kad se osoba prvi put zarazi, simptomi se najčešće pojavljuju unutar dva do deset dana. Ove prve epizode simptoma obično traju dva do tri tjedna.
Rani simptomi izbijanja genitalnog herpesa uključuju:

 • svrbež ili osjećaj pečenja genitalnog ili analnog područja
 • bolovi u nogama, stražnjici ili genitalijama
 • iscjedak iz vagine
 • osjećaj pritiska u trbuhu

Unutar nekoliko dana ranice se pojavljuju na mjestu gdje je virus ušao u tijelo, kao npr. na usnama, u ustima, na penisu, stidnici, otvoru debelog crijeva. Također se mogu pojaviti unutar vagine i na vratu maternice ili u mokraćnoj cijevi kod oba spola.
Najprije se javljaju male crvene kvržice, razvijaju se u mjehure i nakon toga pucaju i nastaju bolne otvorene rane. Nakon nekoliko dana rane zarastaju krastama i cijele bez ostavljanja ožiljaka. Drugi simptomi koji se mogu javiti tijekom prve epizode simptoma mogu biti: povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, bolno ili otezano mokrenje, vaginalni iscjedak i otečene limfne žlijezde u preponskom području.

Osoba zaražena s HSV 1 i/ili 2 vjerojatno će imati ponavljano izbijanje simptoma s vremena na vrijeme. Nakon sto virus prestane biti aktivan putuje u živcima do kralježničke moždine i tu se zadržava. I nakon sto kožne rane zacijele, virus je još uvijek prisutan u živčanim stanicama, pritajen, odnosno inaktivan.

Kod većine pacijenata virus može postati aktivan nekoliko puta godišnje. Još uvijek nije poznato zašto se to događa. Kad se virus ponovno aktivira, putuje uzduž živca u kozu gdje stvara još vise virusa u blizini mjesta prve infekcije. Tu se obično pojavljuju nove kožne promjene.

Ponekad se virus aktivira, a ne uzrokuje kožne promjene niti ikakve simptome. U takvim slučajevima male količine virusa se mogu izlučivati na mjestu ili u blizini prve infekcije i u tekućinama iz usta, penisa, vagine ili iz jedva primjetnih rana. Ako takve promjene ne uzrokuju bolove ili neugodu iscjedak se uglavnom niti ne primijeti ili mu se ne obraća velika pozornost. Iako nema simptoma, tada se također može zaraziti partnera.

Nakon prvog izbijanja kožnih promjena, slijedeća izbijanja su obično blaža i traju otprilike tjedan dana. Zaražena osoba cesto može predvidjeti izbijanje kožnih promjena jer osjeća škakljanje ili svrbež genitalnog područja ili bol u stražnjici i/ili nogama. Nekim su ljudima ovi prvi simptomi najneugodniji i najbolniji dio izbijanja. Ponekad se javljaju samo škakljanje i svrbež, a ne razviju se vidljive kožne promjene. U drugim slučajevima se pojave mjehuri koji mogu biti mali ili jedva primjetni, ili pak veći koji prelaze u otvorene rane, zarastaju krastama i uskoro nestaju.

Učestalost i težina simptoma kod ponovnog izbijanja vrlo se razlikuju kod pojedinih osoba. Neke osobe imaju samo jedan ili dva izbijanja tijekom cijelog života, a druge nekoliko puta godišnje. Broj i uzorak izbijanja cesto se s vremenom mijenja kod osoba.
Znanstvenici ne znaju zašto virus ponovno postaje aktivan. Iako neke osobe s herpesom zapažaju izbijanje herpesnih promjena tijekom drugih bolesti, stresa, menstruacije ili fizičkog napora, izbijanja se ne mogu predvidjeti. Kod nekih osoba se javljaju nakon izlaganja suncu.

Dijagnoza

Sumnja na genitalni herpes se postavlja na temelju razgovora s pacijentom, opisa promjena i tegoba te informacije o zdravlju seksualnih partnera.
Dijagnoza se postavlja temeljem pregleda i dijagnostičkih testova. Čak i ako laboratorijski testovi ne pokazu prisutnost virusa u krvi, virus se može nalaziti u tijelu, u živcima.
Krvni test se može reci može li osoba zaraziti drugu osobu ili ne, ali svakako može pokazati je li osoba zaražena ili je bila zaražena virusom. Krvnim testovima se također može razlučiti je li osoba inficirana s HSV 1 ili 2.

Liječenje

Ne postoji uzročni lijek za liječenje genitalnog herpesa. Praktično, to znaci da zasad ne postoji lijek koji se može uzeti, popiti ili namazati koji bi zauvijek izliječio ovu bolest.
Antivirusni lijekovi koji se koriste za ublažavanje simptoma su:

 • Acyclovir (Zovirax) liječi prve i/ili kasnije epizode kožnih promjena genitalnog herpesa
 • Famciclovir (Famvir) liječi kasnije epizode genitalnog herpesa i pomaže u prevenciji ponovnih izbijanja
 • Valcyclovir (Valtrex) liječi kasnije epizode genitalnog herpesa

Tokom aktivne faze infekcije, prve ili ponovljene, potrebno je pridržavati se određenih mjera kako bi se ubrzalo cijeljenje i spriječilo sirenje infekcije na druge dijelove tijela ili drugim osobama:

 • inficirana područja treba održavati čistima i suhima kako bi se spriječila zaraza otvorenih rana drugim mikroorganizmima
 • pokušati ne dirati kožne promjene
 • dobro oprati ruke nakon diranja kožnih promjena
 • izbjegavati seksualni kontakt od trenutka kad se prvi put osjete simptomi dok kožne promjene posve ne zarastu, a to znaci dok kraste ne otpadnu i pojavi se nova koza na mjestu kožnih promjena

Izbijanje kožnih promjena može biti stresno, neprikladno, neestetsko i ponekad bolno. Zabrinutost zbog mogućeg prijenosa bolesti te prekid seksualnih odnosa za vrijeme izbijanja simptoma može narušiti odnos s partnerom. Stoga je potrebno savjetovanje s liječnikom, pridržavanje terapijskih preporuka te učenje zajedno s partnerom kako se nositi s bolesti i spriječiti njeno sirenje.

Obično genitalni herpes ne uzrokuje veće probleme kod zdravih odraslih osoba. Kod nekih osoba koje imaju oštećenu funkciju imunološkog, obrambenog, sustava epizode genitalnog herpesa mogu trajati duže i biti neuobičajeno teške.
Ako žena prvu epizodu genitalnog herpesa ima tijekom trudnoće, može prenijeti virus nerođenom djetetu i može roditi nedonošče. Djeca zaražena herpes virusom mogu umrijeti ili biti teško oštećenih živaca, mozga, koze, očiju. Ukoliko se djeca rođena s herpesom odmah liječe acyclovirom, povećavaju se mogućnosti ozdravljenja.
Stoga je potrebna intenzivna zdravstvena skrb trudnice s genitalnim herpesom te njena djeteta prije i nakon rođenja. Ukoliko se kod trudnice radi o ponavljanom izbijanju genitalnog herpesa rizik zaraze tijekom poroda je malen.
Ako žena ima simptome genitalnog herpesa tijekom poroda te se kožne promjene nalaze u porođajnom kanalu ili njegovoj blizini, porodničar će obaviti carski rez kako bi se zaštitilo dijete. Međutim, većina žena s genitalnim herpesom nema znakova aktivne infekcije tijekom ovog doba te mogu imati normalan porod.-

Genitalni herpes, kao i druge genitalne bolesti koje uzrokuju kožne rane, povećava mogućnost zaraze HIV-om, virusom koji uzrokuje AIDS. Zbog oštećenog imunološkog sustava osobe s AIDS-om mogu imati teške i dugotrajne simptome aktivne herpes infekcije koja pomaže lakši prijenos oba virusa drugim osobama.

Kako zaštititi sebe i partnera?
Ukoliko imate rane znakove skorog izbijanja simptoma ili razvijene kožne promjene, potrebno je suzdržavati se od seksualnog odnosa se dok rane potpuno ne zarastu.
Između izbijanja korištenjem kondoma se djelomično može osigurati zaštita od virusa.

Kako reci partneru ako bolujete od genitalnog herpesa?
Spolno prenosiva bolest je neugodna tema i stoga je razumljivo ako Vam je teško o tome razgovarati s partnerom. Međutim, partner/ica ima pravo znati, ne samo kako bi se zaštitili od infekcije nego i zato da Vam pruže podršku. Razgovor je najbolje obaviti u opuštenoj atmosferi, nasamo s partnerom. Treba biti otvoren i reci sve činjenice vezane uz bolest. Ako ste već imali seksualni odnos, sa ili bez zaštite, savjetujte partneru/partnerici odlazak k liječniku radi pregleda i testiranja. Ukoliko ste imali kožne promjene za koje je naknadno utvrđeno da su genitalni herpes, a u to vrijeme ste imali vise partnera bilo bi fer svih obavijestiti i upozoriti na moguću opasnost zaraze.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.