Uskoro lijek za autizam - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Autizam

Uskoro lijek za autizam

Autizam
Autizam

Jedan od eksperimentalnih lijekova, primjenjen na miševima, smanjio je dva od tri velika problema autizma – ponavljanje postupaka i nedostatak socijalizacije, pokazali su rezultati američkog istraživanja.

Uspjeh je postignut zahvaljujući “Fajzerovom” jedinjenju GRN-529 koje je usmjereno na glutamat, glavni neurotransmiter u mozgu čija je ključna uloga da aktivira moždane ćelije, neurone.

Naučnici, čije je istraživanje objavljeno u američkom štručnom časopisu STM (Science Translational Medicine) smatraju da to jedinjenje djeluje na poseban glutamat receptor i smanjuje njegovo dejstvo na neurone.

Jedinjenje je trenutno predmet kliničkog ispitivanja na pacijentima oboljelim od sindroma fragilnog X-hromozoma, glavnog uzroka nasljednih problema CNS-a s određenim sličnostima sa poremećajima iz autističnog spektra.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>