Strana tijela u nosu i uhu

Strano tijelo u nosu i uhu
Strano tijelo u nosu i uhu
Strano tijelo u nosu i uhu
Strano tijelo u nosu i uhu

Strano tijelo u nosu

Najčešća su u dobi malog djeteta, a predmeti su različiti. Mogu biti organskog (kukuruz, grah, lješnjak) ili anorganskog porijekla (najčešće su to dijelovi igračke ili male igračke). Ako roditelji nisu bili prisutni kad je dijete uguralo strano tijelo u nos, na njega se sumnja kada imamo samo jednostrani iscjedak iz nosa, obično iz jedne nosnice.

Klinička slika:

Iz zapušene nosnice, u početku curi serozan sekret koji kasnije postaje zamućen, sukrvičav. Dijete diše otežano. Može se javiti erozija venskog pleksusa, epistaksa i stvaranje rinolita koji može dati trajne mehaničke smetnje.

Terapija:

Ekstrakcija pri kojoj se vodi računa da se strano tijelo ne ugura dublje u nosni put. Ne smije se vaditi pincetom jer se na taj način strano tijelo može samo ugurati dublje.

Strano tijelo u uhu

Kad se govori o stranom tijelu u uhu, misli se na zvukovod. Strana tijela mogu biti organskog i anorganskog porijekla, u zvukovod najčešće dolaze slučajno. Obično se radi o djeci koja u zvukovod gurnu raznorazne predmete. U zvukovod mogu uletjeti i insekti, koji onda izazivaju vrlo neugodne senzacije. Da bi se postavila dijagnoza stranog tijela u uhu, potrebno je uzeti podatke od bolesnika i učiniti pregled uha.

Terapija:

Najvažnija je stvar da se strana tijela u uhu ne vade pincetama jer se na taj način mogu gurnuti dublje, sve do srednjeg uha. Strano se tijelo iz vanjskog zvukovoda odstranjuje ispiranjem običnom vodom. U slučaju živog stranog tijela (insekti), potrebno ih je prije ispiranja usmrtiti uljnim otopinama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.