Ealesova bolest

Ealesova bolest
Ealesova bolest
Ealesova bolest
Ealesova bolest

Periphlebitis retinae ili Ealesova bolest je upala venskih sudova retine koja se uglavnom javlja kod mladih muškaraca sa intermitentnim krvarenjima u staklovinu, praćenu gubitkom vida. Krvarenja se relativno brzo resorbiraju, ali nakon nekoliko ataka, vid može znatno oslabiti radi krpastog zamućenja staklovine. Bolest se javlja čas na jednom čas na drugom oku.

U kasnijim stadijima može doći do proliferacije glioznog tkiva, organizacije staklovine, trakcione ablacije retine ili do sekundarnog glaukoma.

Početne promjene su lokalizirane na perifernim žilama retine, gdje nalazimo bijele vezivne omotače oko vena, infiltraciju i konačno obliteraciju venskih krvnih žila. Oko njih se vide eksudacije, krvarenja i aneurizme. Od ovog početnog stadijuma proces progredira krvarenjima po čitavoj retini i krvarenjima u staklasto tijelo. Obično se tek u ovoj fazi bolesnik javlja ljekaru zbog naglog gubitka vida.

Etiologija bolesti nije sasvim poznata. Dovodi se u vezu sa alergijskom reakcijom retinalnih vena na tuberkulozu. Naime, često se nađu pleuralne adhezije, ožiljne promjene na hilusima pluća, pozitivna tuberkulinska proba, ali se također često javlja i kod reumatizma, sistemnih bolesti, multiple skleroze, toksoplazmoze, vaskularnih cerebralnih akcidenata i si. Liječi se resorptivnim i antiinflamatornim medikamentima (kortikosteroidi), angioprotektorima, velikim dozama vitamina, tuberkulostaticima. Laser fotokoagulacija izmijenjenih krvnih žila u cilju sprečavanja recidiva krvarenja, vrši se nakon resorpcije vitrealnog krvarenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.