Revolucionarna metoda odstranjenja bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci
Bubrežni kamenci
Bubrežni kamenci
Bubrežni kamenci

Liječnici će uskoro imati mogućnost da pacijentima uklanjaju bubrežne kamence u samo jednom postupku i to zahvaljujući razvijanju nove metode poznate pod nazivom bilateralna simultana uteroskopija. Tom bi se metodom oba bubrega mogla očistiti od kamenaca istodobno umjesto u dvije zasebne operacija kao što je to dosad bio slučaj. Postupak uključuje vizualizaciju i pozicioniranje kamenaca uz pomoć uteroskopa, a potom upotrebu lasera za njihovo razlamanje.

Bubrežni kamenci, od kojih pati oko 10 do 15 muškaraca te oko 2 do 7 posto žena nastaju kad se kristali soli akumuliraju u nakupine nalik kamenju koje tijelo ne može izlučiti. Takve nakupine mogu dovesti do zastoja u mokraćnom sustavu, uzrokovati jaku bol te učestale infekcije i sepse u mokraćnom traktu.

Dr. Bhaskar Somani, hirurg i spec. urologije u Southampton General Hospital, koji sudjeluje u radu na razvijanju nove metode kojom bi se oba bubrega mogla istovremeno očistiti od kamenaca tvrdi da se liječenje bubrežnih kamenaca vrlo skoro više neće morati obavljati u dvije faze već će se to moći učiniti u istom postupku. – Istovremeno čišćenje oba bubrega za pacijente znači manje gnjavaže i neugodnosti, manje izostanka s posla, ali i kraće trajanje bolova i problema koje kamenci uzrokuju. Uz to, pacijenti u tom slučaju moraju samo jednom biti podvrgnuti anesteziji – objašnjava dr. Somani te dodaje da je to naročito dobro rješenje za pacijente s infekcijama mokraćnog trakta koji imaju kamence u oba bubrega. Kod njih je zaista najbolje odjednom očistiti sve jer se u takvim slučajevima ne može sa sigurnošću reći koja strana uzrokuje probleme.

Mnogi hirurzi će se možda pribojavati izvođenja zahvata istovremeno na oba bubrega jer bi to moglo biti rizično i izazvati traumu u tim organima, no uz stručnost, iskustvo i vještinu liječnika, dobrobiti jedinstvenog zahvata daleko nadmašuju rizike koje bi on mogao donijeti – smatra dr. Somani. U prilog tome idu i rezultati nedavno provedene studije za potrebe koje je dr. Somani izveo takav postupak na 22 pacijenta koji su bolovali od bubrežnih kamenaca, a stopa uspješnosti bila je nevjerojatnih 92 posto. Više od tri četvrtine pacijenata poslani su kući iz bolnice još istog dana, dok su ostali imali samo minimalne komplikacije u usporedbi s pacijentima koji su bili podvrgnuti klasičnom načinu s dva zasebna zahvata, po jedan za svaki bubreg. – Naši podaci pokazuju da je to sigurna i učinkovita metoda s minimalnim komplikacijama koje su jednake kao i kad se rade dva zasebna postupka te se može koristiti kao standardna metoda – rekao je dr. Somani na regionalnom kongresu Britanskog udruženja uroloških hirurga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.