Predznaci porođaja

Porođaj
Porođaj

Prije početka porođaja u organizmu trudnice odigravaju se izvjesne promjene koje ukazuju da se početak prodaja može očekivati vrlo brzo.

Pripremne kontrakcije uterusa

Javljaju se pripremne kontrakcije uterusa, koje potpomažu dilataciju njenog donjeg segmenta, spuštanje i uglavljivanje prednjačećeg dijela ploda u malu karlicu. Ako je prednjačeći dio ploda glavica, ona kod potiljačnog stava sa prodiranjem u malu karlicu istovremeno vrši i početak fleksije, odnosno započinje prvu rotaciju koja se, po pravilu, u potpunosti dovrši tek u samom porođaju.

Silaženjem prednjačećeg dijela ploda u malu karlicu, spušta se i plod u cjelini, pa samim tim spušta se i dno uterusa. Na taj način smanjuje se pritisak na dijafragmu, te trudnica lakše diše i bolje se osjeća. Prednjačeći dio ploda, po spuštanju u malu karlicu vrši pritisak na mokraćnu bešiku, što može da dovede do pojave izvjesnih dizuričnih smetnji sličnih onim od kojih žena pati u prvim mjesecima trudnoće.

Tkivo grlića uterusa pred sam porođaj je hiperemično, nabubrelo i mekano, sluznica njegove vanjske površine je lividna, a sam grlić se skraćuje. Njegovo spoljnje ušće se lako otvara i pri pokušaju uvlačenja vrha prsta u cervikalni kanal ne pruža uobičajeni otpor. Za takav grlić kaže se da je „zreo”. Kod višerotki spoljnje ušće grlića u to vrijeme obično lako zjapi.

Širenje donjeg segmenta uterusa pred kraj trudnoće praćeno je širenjem unutrašnjeg ušća uterusa i gornjeg kraja grlića uterusa. U takvoj situaciji u prošireni dio cervikalnog kanala u vidu vodenog mjehura uvlači se dio plodovih ovojaka i plodove vode i na taj način još prije porođaja kod izvjesnih trudnica formira se i vodenjak, koji se po pravilu formira u prvom porođajnom dobu, poslije pojave prvih efikasnih materičnih kontrakcija.

Kod najvećeg broja porodilja porođaj počinje porođajnim kontrakcijama uterusa. Prve porođajne kontrakcije, iako na početku rijetke, javljaju se ritmično, sa sve većom učestalošću, intenzitetom i trajanjem.

Kod znatnog broja žena (10 do 15%), prije pojave porođajnih kontrakcija javlja se prijevremeno prskanje vodenjaka. Ako je prskanje vodenjaka nastupilo u terminu ili oko termina porođaja, vrlo brzo poslije toga, najdalje poslije 24 do 48 sati, javljaju se porođajne kontrakcije uterusa.

Prskanje vodenjaka i oticanje plodove vode ne treba zameniti sa:

bezvoljnim naglim oticanjem mokraće koje se može javiti pred sam porođaj, pored unutrašnjeg pregleda, pomoću koga se može u mnogim slučajevima da ustanovi da li je vodenjak cijeli ili je spontano prokinut, treba lakmusovim papirom ili mikroskopski ispitati kvalitet tečnosti za koju se sumnja da je polodova voda.

Za razliku od mokraće, plodova voda je bazične reakcije te lakmus boji plavo, i u njoj se pri mikroskopskom pregledu nađu elementi kojih nema u mokraći žene: ćelije amnioma, ćelije epitela kože ploda, gromuljice sirastog maza, lanugo ploda itd.

U izvjesnim slučajevima može nastupiti visoko prskanje plodovih ovojaka izvan domena vodenjaka, koji je pri tome očuvan i koji se može pregledom dokazati.

Isto tako, veoma rijetko, na prskanje vodenjaka može se posumnjati zbog oticanja tečnosti sakupljene između horiona i amniona, odnosno zbog prskanja tzv. lažnog vodenjaka. U ovoj situaciji ispred prednjačećeg dijela ploda unutrašnjim pregledom takođe se može ustanoviti postojanje vodenjaka.

Svaku trudnicu sa prsnutim vodenjakom, čak i ako još nema trudove, treba tretirati kao porodilju, smjestiti je u porodilište, kontrolisati da nije došlo do ispadanja pupčane vrpce i, ako porođajni bolovi uskoro spontano ne nastupe i ne počne porođaj, davanjem antibiotika širokog spektra treba nastojati da se spriječi pojava infekcije i istovremeno preduzeti mjere da se izvrši indukcija porođaja.

Najzad, kod izvjesnog broja trudnica, kao predznak skorog početka porođaja može da se javi izbacivanje sluzavog ili sluzavo-sukrvičavog čepa iz grlića, pak, laka sukrvica, ili slabo krvarenje iz vagine kao posljedica dilatacije donjeg segmenta uterusa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.