Morbus coats

Morbus coats
Morbus coats
Morbus coats
Morbus coats

Sinonimi za ovu bolest:

  • Morbus coats
  • Coastov retinitis
  • Coastov sindrom
  • Eksudativni retinitis
  • Teleangiektazija retine

Uzrok bolesti nije sasvim razjašnjen. Smatra se da ima veze sa nasljednim faktorom, odnosno sa mutacijom NDP gena.

Oboljenje je veoma rijetko, a u osnovi leži nenormalan razvoj krvnih žila iza mrežnice pa dolazi do propuštanja što uzrokuje da mrežnice nabubri, te može dovesti do  djelimičnog ili potpunog odignuća mrežnice. Uglavnom obolijevaju muškarci 70%. Bolest napreduje postepeno i uglavnom je jednostrana. Ako se bolest otkrije na vrijeme može se postići zadovoljavajući oporavak, a ako se otkrije u odmakloj fazi jedini što preostaje je uklanjanje oboljelog oka.

Razlikujemo pet faza bolesti:

  1. Faza- kada se javlja samo teleangiektazija: obično se liječi laserskom terapijom, ali nažalost mali procenat se otkrije u ovoj fazi.
  2. Faza- teleangiektazija i eksudacija: Ova faza obično se liječi ili laserskom fotokoagulacijom ili krioterapijom, ovisno o stepenu propuštanja i odluke liječnika. Podjeljena je u  fazu 2a (fovea centralis nije oštećena i moguće je vratiti vidnu funkciju) i 2b (zahvaćena je fovea centralis, a vidnu funkciju je moguće vratiti samo ako je oštećenje malo).
  3. Faza- ablacija retine. Dijeli se na fazu 3a (retina nije odvojena i moguća korekcija putem krioterapije) i 3b (retina potpuno odvojena, a krioterapija dolazi u obzir jedino ako je retina djelimično odignuta).
  4. Faza- retinana odvojenost u kombinaciji sa glaukomom. Šanse za oporavkom su svedene na minimum jer je oštećenje retine veliko.
  5. Faza- u ovoj fazi imamo totalnu sljepoću. Ako bol nije prisutna onda izbjegavamo agrsivni pristup liječenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.