Uroantiseptici

Nitrofurantoin
Nitrofurantoin
Nitrofurantoin
Nitrofurantoin

Uroantiseptici

Ovi lijekovi su efikasni u liječenju infekcija mokraćnih puteva jer se prilikom izlučivanja koncentriraju u mokraći. Oni nemaju djelovanja na sistemske infekcije. Kao uroantiseptici koriste se slijedeći lijekovi: nitrofurantoin (i njegovi derivati), metenamin-mandelat i kinoloni. Takođe, kao uroantiseptici se mogu koristiti i mnogi antibiotici koji se izlučuju preko bubrega i u mokraći dostižu antibakterijske koncentracije.

Nitrofurantoin

Poslije oralne primjene nitrofurantoin se brzo i potpuno aposorbira, ali se brzo izlučuje u mokraći. Poluvrijeme eliminacije je oko 20 minuta. U bolesnika sa normalnom funkcijom bubrega koncentracija lijeka u mokraći je dovoljna za baktericidno djelovanje na osjetljive uzročnike, naročito ako je reakcija mokraće kisela. Antimikrobna aktivnost nitrofurantoina obuhvata G+ i G- bakterije, uključujući većinu sojeva Escherichia coli i enterokoka. Proteus i Pseudomonas su rezistentni prema ovom lijeku.

Indikacije:

Dugotrajna primjena malih doza nitrofurantoina dovodi do supresije ili izliječenja nekih bolesnika sa stalnom bakteriurijom ili hroničnom infekcijom mokraćnih puteva. U akutnim infekcijama sa znakovima zahvatanja parenhima bubrega nitrofurantoin je manje aktivan od sulfonamida i antibiotika i stoga se često kombinira sa njima.

Terapijska doza je 50 do 100 mg svakih šest sati, per os poslije jela, da bi se smanjio nadražaj želuca.

Neželjeni efekti

Pune doze nitrofurantoina najčešće prouzrokuju muku i povraćanje. Ove pojave su mnogo češće nego kod sulfonamida. Alergijske reakcije se rijetko javljaju, ali su ponekad vrlo ozbiljne. Najopasniji je periferni neuritis senzitivnih i motornih živaca koji može dovesti do trajnih poslijedica. Ova komplikacija je zapažena najčešće u bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega koji su dugo liječeni ovim lijekom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.