Pityriasis rosea Gibert

Pityriasis rosea Gibert
Pityriasis rosea Gibert

Pityriasis rosea Gibert je benigna dermatoza čija etiopatogeneza još nije u cijelosti razjašnjena. U pojedinim studijama je u lezijama kože i plazmi osoba s P. rosea detektirana DNA humanog herpes virusa tipa 6 i 7, no nije potvrđeno da li su ti virusi uzrok pojavi bolesti, jer se humani herpes virus tip 7 može naći i u zdravih osoba. Dakle, možete ponovno doći u kontakt s navedenim virusima, a da ne razvijete bolest. Promjene na koži se manifestiraju u obliku crvenih, centralno diskretno oljuštenih mrlja koje se pojavljuju u linijama kalanja kože, najčešće na trupu. No žarišta se mogu pojaviti i na koži gornjih i donjih ekstremiteta, a vrlo rijetko i na licu. U početku bolesti se pojavljuje jedan, tzv. primarni medaljon, koji je u pravilu veći od svih ostalih, naknadno nastalih žarišta. Promjene i spontano prolaze, ako koža nije izložena iritaciji. Naime, učestalo tuširanje i trljanje ručnikom, te prekomjerno znojenje mogu pogoršati kliničku sliku i dovesti do širenja promjena ili do pojave atipičnih oblika bolesti koji se manifestiraju s mjehurom ili krvarenjem unutar postojećih žarišta. Treba imati na umu da postoje kožne bolesti koje klinički nalikuju P. rosea i stoga ih je potrebno razlučiti. Medikamentozni osip (reakcija na lijek), dermatomikoza (gljivične bolesti), sifilis i parapsorijaza su stanja koja diferencijalno dijagnostički dolaze u obzir. U pravilu, P. rosea traje do 3 mjeseca. Žarišta koja perzistiraju duže od 3 mjeseca su suspektna na bolest iz skupine parapsorijaza koju je potrebno potvrditi patohistološki. P. rosea se u pravilu pojavljuje samo jednom, vrlo rijetko više puta. Izlaganje suncu i solariju se i inače ne preporučuje. Uvijek je potreban oprez prilikom izlaganja kako prirodnom tako i umjetnom izvoru UV zraka, koje mogu uzrokovati neželjene posljedice na koži.

2 Comments

 1. Pityriasis Rosea Gibert sam dobila 26. Februara, (nedelja). Prvi osip pojavio se najpre na stomaku I vratu. U toku dana prosirio se na ledja. Neznajuci sta mi se desava otisla sam u dom zdravlja (ponedeljak), gde me je doktorka opste prakse pipala stapicem I dala uput za dermatologiju u Zemunu, a pre odlaska u Zemun dali su mi dve injekcije (protiv alergije), posto doktorka apsolutno nije bila sigurna u nista. U Zemunu (dermatologija), doktorka sa diplomom me je takodje pipala stapicem, pri tome sluteci da su u pitanju boginje (koje sam ja prelezala kao dete). Rekla mi je da idem kuci I da cekam pet dana, I zatim dodjem na kontrolu da ona utvrdi da li su u pitanju boginje. Do srede moje stanje se pogorsalo, u prevodu sve je pocelo da me svrbi, alarmantno su se sirile I uvecavale (crvene tacke). U sredu odlazim na “KLINIKA ZA DERMATOVENEROLOGIJU KLINIČKI CENTAR SRBIJE” ul. Pasterova br. 2. Tamo me prima dr. Vesna Reljic koja zasluzno ima diplomu!!!
  Dr. Vesna Reljic me je pregledala rukama, i u roku od dve minute je konstatovala da se radi o Pityriasis Rosea Gibert. Pridrzavala sam se svega sto mi je dr. Reljic rekla, a to je: tusiranje jednom dnevno mlakom vodom, bez sapuna I kupki (samo voda), tapkanje peskirom posle tusiranja. Nikakvo nanosenje mleka za telo. Cesanje nikako!!! Jedna tableta dnevno za alergiju. Takodje me je savetovala da se klonim sunca I izbegavam znojenje.
  U petak 2. Marta, alergija se prosirila I na lice. Citajuci forume po internetu dozivela sam sok, zbog stvari koje sam procitala I slika koje sam videla. Moja alergija Pityriasis Rosea Gibert, pocela je polako da se povlaci 7.marta sledecim rasporedom: prvo sa stomaka, dekoltea, ledja I lica. Poslednja mesta koja su jos uvek pod alergijom su ruke I butine. Danas je 10.mart, alergija je aktivna jos uvek na rukama I butinama. Ostala mesta su se drasticno procistila od osipa (alergije). Na kontroli sam bila vec dva puta I dr. Reljic je konstatovala da smo na pola puta do izlecenja.
  Po meni je vrlo bitno ne padati u depresiju I neindentifikovati se sa svakim tekstom na internetu, posto po svemu sudeci, hvala Bogu ima razlicitih slucajeva (od coveka do coveka). U medicini jedan I jedan nisu uvek dva.
  Neizmerno sam zahvalna dr. Vesni Reljic, posto mi se posvetila, pregledala bez ikakvog straha da sam infektivna (zarazna). Podvlacim imala sam srece da me primi strucnjak, a pre svega covek kao sto je dr. Vesna Reljic.
  Maja, Beograd 2012.

 2. Koje si pila tablete za alergiju? I da li ti je dala nesto da mazes na promene?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.