Djelovanje groznice na organizam

groznica
Groznica
Groznica

Poremećaji metabolizma

  • Poremećaji metabolizma proteina – javljaju se u groznicama infektivne etiologije i kod neki upalnih i degenerativnih posljedica. Posljedica je razaranja ćelija djevanjem etioloških agenasa, a ne djelovanjem povišene temperature, drugi uzrok je vjerovatno i gladovanje (zbog gubitka apetita). Ne postoje ni eksperimentalni ni klinički dokazi da usljed povećanja tjelesne temperature dođe do poremećaja metabolizma proteina.
  • Poremećaji metabolizma ugljenih hidrata- u toku groznice povećana glikogenoliza u jetri i hiperglikemija kao posljedica. Javlja se na samom početku groznice i tada je najviše izražena – mehanizmi nisu dovoljno jasni.
  • Razlaganje masti je u groznici osnovni uzrok povećanja temperature. Pojačana ketogeneza i povećanja ketonskih tijela i eventualno dolazi do metaboličke acidoze.
  • Poremećaji metabolizma vode i soli – prije nego dođe do pada temperature obično se u organizmu nakupljaju voda i soli i u periodu pada temperature organizam ih naglo oslobađa.

Promjene u funkciji organa

  • Disanje:u početku urbzano i ubrzava se kako raste temperatura.
  • Funckija kardiovaskularnog sistema: povećanje tjelesne temperature za 1C povećava srčanu frekvencu za oko 10 udara po minuti. Maksimalna tahikardija se postiže na 41-42 stepena, a kada bi se mogla dalje povećavati temperatura onda bi ritam slabio. Pritisak je za vrijeme febrilnog stanja povišen i zbog toga postoji kriza kod kritičkog pada temperature dolazi i do naglog pada pritiska i imamo opasnost od nastanka cirkulatornog šoka. Pogotovo ako postoji neka funkcionalna greška u srcu. Na EKG-u su promjene uglavnom u vidu tahikardije i ponekad primjetimo neki AV blok
  • Poremećaji funkcije digestivnog trakta: Smanjena je sekrecija želučanog soka, smanjena sekrecija žuči i poremećaji peristaltike, smanjena resorpcija, gubitak apetita.
  • Mokrenje: je povećano zbog hiperemije u bubrezima (hiperemija je povećan priliv krvi) kako pritisak pada tako se smanjuje i izlučivanje mokraće.
  • Centralni nervni sistem: Glavobolja, nesanica, povraćanje nervnog porijekla, nesvjestice (kod jako povišene temperature koma), buncanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.