Mišja groznica

Mišja groznica
Mišja groznica
Mišja groznica
Mišja groznica

Etiologija

Uzročnik je Hantaan virus. Prirodni rezervoar su razne vrsta glodara (poljski miševi, štakori, voluharice) koji izlučuju virus preko svojih sekreta i ekskreta (slina, feces, urin). Čovjek može da se inficira preko respiratornog trakta, digestivnog (alimentarnim i hidričnim putem) i kontaktnim putem.

Klinička slika

Prosječno inkubacija traje 2-4 nedjelje. Bolest prolazi kroz 4 faze:

  • Prva faza: traje 1-3 dana, karakteriše se iznenadnim skokom temperature do 40 stepeni, glavoboljom, malaksalošću, bolovima u slabinama. Bolesnik je zažaren i otečen u licu, podbuo, injiciranih konjunktiva, moguća je epistaksa (krvarenje iz nosa), gingivoragija (krvrarenje iz desni).
  • Druga faza: vodeći simptomi su visoka temperatura, jaki bolovi u slabinama i trbuhu, bolesnik neprekidno povraća i ima proliv što podsjeća na hirurško oboljenje. Ubrzo se javljaju znaci hemoragijskog sindroma u vidu krvavljenja po koži, sluzokožama. Na konjunktivama krvavljenje daje očima tzv. “fenomen zrele višnje”. Vrlo često je prisutna hematurija (krv u mokraći), melena (krv u stolici), hematemeza (povraćanje krvi) ili metroragija (obilno menstrualno krvarenje). Znaci bubrežne insuficijencije se manifestuju u vidu azotemije (azotne materije u krvi) i oligurije do anurije (smanjeno ili potpuni prestanak izlučivanja mokraće). Bolesnik ima snižen krvni pritisak, dehidriran je, moguće je šokno stanje koje može biti razlog fatalnog ishoda. Od strane centralnog nervnog sistema su mogući bradipsihičnost, ili meningealna iritacija, duplo viđenje. Ova faza traje 10 dana.
  • Treća faza: uspostavlja se funkcija bubrega, nastaje poliurija (pojačano izlučivanje mokraće), gubi se otok lica, vraća se apetit i san.
  • Četvrta faza (faza rekonvalescencije): karakteriše se postepenim i potpunim oporavkom (traje 1-3 mjeseca)

Komplikacije

Akutna bubrežna insuficijencija, edem pluća, šok, žarišne pneumonije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, potvrđuje se serološkim testom imunofluorescentnih antitela, ELISA.

Liječenje

Liječenje je simptomatsko. Kod teškog oblika bubrežne insuficijencije se primjenjuje hemodijaliza. Indikovana je i upotreba ribavirina.

1 Trackback / Pingback

  1. Mišja groznica u Zagrebu | Medicina – Health

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.