CCSVI

Vene
Vene
Vene
Vene

Hronična moždano-spinalna venska insuficijencija (CCSVI) je izraz koji se koristi za opisivanje lošeg protoka krvi u odvodnim krvnim žilama središnjeg živčanog sistema.

U 2006 talijanski profesor na Sveučilištu u Ferrera, dr. Paolo Zamboni pokrenuo eksperiment koji će vjerojatno imati veliki uticaj na razumijevanje i liječenje multiple skleroze.

Prof. Zamboni je istraživanje započeo potaknut stanjem svoje supruge, oboljele od MS i tako otkrio problem u drenaži mozga te ga nazvao CCSVI-hronična cerebrospinalna venska insuficijencija.

Patofiziologija

Zamboni i njegovi kolege tvrde da su u MS bolesnika sa dijagnozom CCSVI, vena azygous i vene jugularis, stenotične u oko 90% slučajeva. Zamboni navodi teoriju da “pogrešne” krvne žile uzrokuju povećano taloženje željeza u mozgu, što pak izaziva autoimunu bolest i degeneraciju mijelinske ovojnice neurona.

Teorija dr. Zambonija kaže da je CCSVI složeno krvožilno stanje karakterizirano sužavanjem extra-kranijalnih vena koje ograničavaju normalan odljev krvi iz mozga. Neučinkovita drenaža tada uzrokuje promjene u protocima krvi unutar mozga koje na kraju uzrokuju ozljede moždanog tkiva i degeneraciju neurona. CCSVI negativno utječe na postojanost krvno-moždane barijere (BBB) što uzrokuje njenu povećanu propustljivost i na taj način olakšava autoagresivnim imuno stanicama da dođu do centralnog živčanog sistema i započnu proces bolesti.

Kada je potvrdio vensku malformaciju, prof.Zamboni je sa suradnicima proveo postupak kojim je otvorio sužene vene. Postupak može biti baloniranje, kojim se vena proširuje balonom ili ugradnja stenta.
Taj postupak je prof. Zamboni nazvao The Liberation Treatment, sa simboličkim značenjem za oboljele od MS.

Trenutno su u toku studije o povezanosti CCSVI i MS su na institutu u Buffalu, USA.
Provodi ih dr. Živadinov neurolog iz Rijeke. Prvi objavljeni rezultati bude velika očekivanja i nadu oboljelih da je ovo put ka razrješenju misterije MS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.