Prijelom rebara

Prijelom rebara
Prijelom rebara

Prijelom rebara je najčešća posljedica ozljeda toraksa. Kod tupe ozljede većinom su prelomljena srednja i donja rebra u srednjoj aksilarnoj liniji.

Klinička slika:

U kliničkoj slici provladava bol pri disanju, kašljanju i kihanju na ozljeđenoj strani. Jaka je bolna osjetljivost mjesta prijeloma na palpaciju i kod pritiska na sternum.

Dijagnoza:

Dijagnozu postavljamo RTG snimkom toraksa. Osim potvrde dijagnoze (makar se ne mora vidjeti frakturna pukotina), snimka je potrebna da se otkrije eventualno hemotoraks ili likvidotoraks koji nisu klinički manifestirani.

Liječenje:

Svrha liječenja je ukloniti bol; davanjem nenarkotičkih analgetika, paravertebralnom blokadom interkost živaca lokalnim anastetikom i potrebna je infiltracija živca ozlijeđenih rebara, jednog rebra ispod i jednog iznad frakture. Ne stavljaju se nikakve imobilizacije ni leukoplasti.

Komplikacije:

  • Nestabilni prsni koš; pojava paradoksalnog respiratornog pomicanja ozlijeđenog prsnog koša
  • Pneumotoraks; posljedica ozljede pluća frakturnim ulomkom
  • Subkutani emfizem; ako zrak iz prsišta ulazi u potkožno tkivo, širi se prema trupu, vratu i licu. Laganim pritiskom prstiju na kožu ovih predjela osjeća se fino škripanje – krepitacije
  • Hemotoraks; najčešće nastaje radi ozljede interkostalne arterije, često udružen s pneumotoraksom
  • Ruptura dijafragme; kod prijeloma donjih rebara. Kod rupture ošita na lijevoj strani, moguća je ruptura slezene i posttraum dijafragmalna hernija. Na desnoj strani valja misliti na rupturu jetre, dok je posttraumatska dijafragmalna hernija rjeđa, jer jetra prekriva mjesto razdora. Kod prijeloma posljednja tri rebra, potrebno je obavezno učiniti preglednu snimku abdomena, zbog opasnosti od ozljede trbušnih orggana.
  • Kod frakture 1. i 2. rebra mogu biti ozljeđeni traheja i veliki bronhi, te velike krv žile u vršku hemitoraksa
  • Atelektaza i pneumonija; kao posljedica oslabljene pokretljivosti ozlijeđene strane prsnog koša

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.