Sideropenična anemija

Sideropenična-anemija1
Sideropenična-anemija1

Javlja se u svim uzrastima ali je najčešća kod male djece i žena. Osnova je smanjenje količine željeza u organizmu bilo da se radi o samo umanjenom unošenju ili da je mehanizam poremećen u procesima iskorištavanja željeza. Karakteristika anemija je hipohromija usljed smanjene količine hemoglobina u eritrocitima.

Deficit željeza se može ostvariti:

  • nedovoljno unošenje; dnevne potrebe normalnog ljudskog organizma su 1 mg jer se dobar dio željeza iz raspadnutih eritrocita ponovo koristi za sintezu Hema. Kod djece su potrebe veće, a isto tako i kod trudnica. Gravidna majka fetusu prebaci dovoljne količine željeza za normalnu eritropoezu nakon poroda ali ako je i ona bila anemična novorođenče će takođe imati povećanu potrebu za željezom. Slična stvar je kod nedonoščadi, kada je fetus nedovoljno dugo prima željezo od majke.
  • nedovoljna resorpcija; kod umanjenog lučenja kiseline u želucu organsko se željezo ne može pretvoriti u neorgansko koje se može resorbovati ili imamo oštećenja sluznice želuca i crijeva.
  • Povećane potrebe – trudnoća, crijevni paraziti (askaris, ankilostoma)
  • Povećan gubitak – hronična krvarenja (ulcus, metroragije), ankilostoma duodenale

Eritrociti u krvi su slabo obojeni jer imaju manji sadržaj hemoglobina pa imaju izgled prstena – Anulociti i manje ih je nego normalno. Koštana srž hiperplastična, a dominiraju polihromatofilni eritroblasti (zato jer je to faza početka stvaranja hemoglobina). Leukociti i trombociti su nepromijenjeni. Indeks bojenja ide ispod 1 do čak 0,5. Serumsko gvožđe pada, price jonesova kriva skreće ulijevo. Bolesnici su dispnoični i lako se zamaraju, imaju lupanje srca, zujanje u ušima i nesvjestice. Koža blijeda, kosa suha bez sjaja i lomljiva, nokti krti i uzdužno izbrazdani. Kako se željezo koristi i u drugim važnim enzimima u tijelu kao što su citohromoksidaze tako imamo promjene u smislu atipičnih atrofija u raznim tkivima. Zbog toga se pojavljuje Plummer – Vinsonov sindrom koji obuhvata:

  • angularni stomatitis
  • atrofiju jezičnih papila
  • atrofija želučane sluznice (zbog nedostatka željeza)
  • nekroza sluznica farinksa

Terapija: daju se preparati željeza.

Video prilog: Anemija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.