Specijalne tvorbe na staničnoj površini

Mikrovili
Mikrovili
Mikrovili
Mikrovili

Mikrovili

Mikrovili su citoplazmatski izdanci, prekriveni staničnom membranom, vidljivi su elektronskim mikroskopom, a prekriva ih glikokaliks (fina vlaknasta ovojnica, građena od glikoproteina zbog kojih je PAS-pozitivna).

Gusto zbijeni mikrovili prekriveni glikokaliksom dobro se vide i svjetlosnim mikroskopom kao tzv. četkasta ili prugasta prevlaka.

U svojoj unutrašnjosti sadržavaju skupine aktinskih mikrofilamenata koji su s nekoliko drugih bjelančevina križno povezani međusobno, ali i sa staničnom membranom.

Stereocilije

Stereocilije su dugi, nepokretni izdanci epitelnih stanica, kanalića epididimisa i duktusa deferensa (to su zapravo dugi, razgranati mikrovili).

Trepetljike i bičevi

Su izduženi, pokretljivi izdanci na slobodnoj površini epitelnih stanica. Obavijene su staničnom membranom, a u sredini sadržavaju jedan par mikrotubula koji okružuje još devet parova mikrotubula, a svi mikrotubuli postavljeni su usporedno sa osi trepetljike. Trepetljike polaze od bazalnih tjelešaca koji su:

  • građeni kao centriol
  • elektronskim mikroskopom se vide kao guste tvorbe smještene na apikalnoj strani stanice, neposredno ispod stanične membrane.

Izvor energije za gibanje trepetljika je ATP.  Bičevi u čovječjem tijelu postoje samo u obliku repa spermija, mnogo su dulji od trepetljika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.