Probava i apsorpcija ugljikohidrata

Apsorpcija ugljikohidrata
Apsorpcija ugljikohidrata
Apsorpcija ugljikohidrata
Apsorpcija ugljikohidrata

U ljudskoj hrani postoje samo 3 važnija izvora ugljikohidrata :

  1. saharoza (obični šećer)
  2. laktoza (mliječni šećer)
  3. različite vrste škroba

Škrob se najprije hidrolizira na disaharid maltozu ili na neke druge polimere glukoze koji se zajedno sa disaharidima laktozom i saharozom hidrolizira na: glukozu, galaktozu i fruktozu. Hidroliza škroba počinje u ustima djelovanjem ptijalina. I HCl u želucu donekle omogućuje odvijanje hidrolize, dok se glavnina hidrolize škroba odigrava u gornjem dijelu tankog crijeva djelovanjem pankreasne amilaze.

Četiri enzimasu važna za razgradnju: LAKTAZA, SAHARAZA, MALTAZA i α-DEKSTRINAZA koji razgrađuju disaharide i male polimere glukoze, a nalaze u mikroresicama četkaste prevlake na epitelnim stanicama tankog crijeva. Proizvod hidrolize su monosaharidi koji se zatim apsorbira u portalnu krv.

Gotovo svi ugljikohidrati se apsorbiraju u obliku monosaharida, mali dio u obliku disaharida, a gotovo ništa u obliku polisaharida. Difuzijom se apsorbira malo ugljikohidrata jer su pore sluznice praktično nepropustljive za tvari topive u vodi, molekulame mase veće od 100 daltona. Prijenos većine monosaharida se odvija u kotransportu sa ionima Na+, gdje se energija za ovaj transport, posredovan nosačem, pribavlja prelaskom Na+ niz svoj koncentracioni gradijent.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.