Metabolizam

metabolizam
metabolizam
Metabolizam
Metabolizam

Metabolizam označava skup hemijskih procesa u organizmu. Dva su moguća smjera metabolizma: katabolizam i anabolizam. Katabolizam je razgradnja složenijih spojeva na jednostavnije uz oslobađanje energije. Anabolizam je proces sinteze složenijih iz jednostavnijih spojeva, za odvijanje zahtijeva energiju. Oba ova procesa se u organizmu održavaju paralelno. Energetski promet uključuje energetske transformacije energije unesene u organizam i njenu potrošnju u toku mirovanja i fizičke aktivnosti.

Hrana predstavlja sve sastojke koji se nakon apsorpcije koriste za održavanje funkcije organizma. Hranjive materije, masti, ugljikohidrati i proteini u organizmu služe ne samo kao izvori energije nego u održavanju ili izgradnji tjelesnih struktura. Dio energije se u organizmu koristi za različite aktivnosti (aktivni transport, mišićna kontrakcija, procesi sekrecije), a ostatak se oslobađa kao toplota.

Energetskim transformacijama se u organizmu gotovo sva energija pretvori u toplotnu energiju. Hemijska energija pohranjena u hrani se u stanicama pretvara i u hemijsku energiju pohranjenu u adenozin trifosfat (ATP). ATP je jedini direktni davalac energije koji omogućuje odvijanje mehaničkog rada, procesa sinteze, transporta, bioelektrične aktivnosti, razgradnje i detoksikacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.