Metaboličke funkcije jetre

Građa jetre
Građa jetre

Građa jetre

Jetra je složena žlijezda koja je preko izvodnih kanala povezana sa probavnom cijevi. Građena je od stanica – hepatocita koje su raspoređene u jetrene lobule heksagonalnog izgleda. U lobulima hepatociti su raspoređeni u tračke koji teku radijalno, a u centru lobula je vena centralis. Između tri lobula je Kiernaov portobilijarni prostor u kome se nalaze arterije, vene i ductus interlobularis. U prostorima između hepatocita teku sinusoide jetre građene od fenestralnih endotelnih stanica. Kad krvna plazma protiče kroz sinusoide ona se cijedi kroz fenestre endotelnih stanica i dolazi u odnos sa hepatocitima što omogućuje izmjenu makromolekula. Sinusoide sadrže i Kupferove stanice (fagociti koji razgrađuju eritrocite hemoglobin).

Krvotok jetre

Jetra prima krv iz dva izvora:

  • Vene portae (bogata hranjivim materijama, siromašna sa O2)
  • Arterije hepaticae (bogata sa O2).

Ukupan protok kroz jetru je 1450 ml/min (29 % SMV – a).

Funkcije jetre

  • Sinteza proteina – osim što sintetiše proteina za vlastito odražavanje, hepatocit stvara i proteine plazme koje luči u krv: albumine, protrombin, fibrinogen, lipoproteine. Ti se proteini sintetišu na hrapavom endoplazmatskom retikulumu. Hepatociti ne pohranjuje te proteine nego ih stalno otpušta u krv pa djeluje kao endokrina žlijezda.
  • Izlučivanje žuči – proizvodnja žuči je egzokrina funkcija jetre jer hepatociti mijenjaju i izlučuju sastojke krvi u žučne kapilare.
  • Pohranjivanje metabolita – lipidi i ugljikohidrati se pohranjuju u jetri u obliku triglicerida i glikogena. To omogućuje opskrbu tijela energijom između obroka. U jetri se pohranjuje i vitamin K.
  • Metaboličke uloge – u hepatocitu se lipidi i aminokiseline pretvaraju u glukozu procesom glukoneogeneze.
  • Detoksikacija i inaktiviranje – različiti lijekovi i druge tvari mogu se detoksicirati oksidacijom, metilacijom i konjugacijom. Enzimi za taj proces se nalaze u glatkom endoplazmatskom retikulumu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.