Kapci

Kapci
Kapci

Kapci predstavljaju dva kožno-mišićno-fibrozna nabora čiji je zadatak zaštita očne jabučice od vanjskih štetnih utjecaja. Svojim pokretanjem kapci mehanički skidaju sitna strana tijela. Pomoću suza kapci održavaju stalnu vlažnost korneje i konjuktive. Rubovi kapaka ograničavaju prostor koji se zove rima palpebrarum. Dužina palpebralnog otvora je oko 30 mm, a širina 10-15 mm. U različitim patološkim stanjima ove vrijednosti variraju. U medijalnom očnom kutu nalazi se ispupčenje odakle polaze očni kanalići (papilla lacrimalis). Na rubovima gornjeg i donjeg kapka nalaze se trepavice (cilije), koje su u gornjem kapku poredane u dva reda i ima ih oko 150, a u donjem oko 50-70. Na rubu kapaka (margo palpebrarum) otvaraju se lojne Zeissove i mirisne apokrine Mollove žlijezde. Meibomove žlijezde koje se nalaze u kapku, također se otvaraju na unutrašnjem rubu kapka. Iznad gornjih kapaka nalaze se obrve (supercilium). Kapci su građeni iz pet slojeva:

  • Koža kapaka je tanka, glatka i u njoj se nalaze nježne dlačice, žlijezde, lojnice i znojnice.
  • Potkožni sloj je građen od rahlog vezivnog tkiva. Svojstvo mu je zadržavanje tekućine i to ima svoje patološko značenje kod edema ali i nekih drugih oboljenja.
  • Mišićni sloj čini kružni mišić (musculus orbicularis oculi) koji se sastoji iz koncentričnih niti, a funkcija mu je zatvaranje kapaka. Musculus levator palpebrae podiže gornji kapak i otvara oko. U tarzusu postoji i musculus tarsalis Muelleri, koji djelomično podiže gornji kapak. Musculus orbicularis oculi inervira n. facijalis, levator palpebrae n. okulomotorius, a Muellerov mišić simpatikus.
  • Tarsus daje kapku čvrstinu i građen je iz guste mreže fibroznih i elastičnih vlakana. Preko palpebralnih ligamenata vezan je za medijalni i lateralni očni ugao. Gornji tarzus je promjera oko 10 mm, a donji 5 mm. U gornjem tarzusu se nalaze Meibomove žlijezde koje imaju oblik brojanice. Pružaju se uzdužno, a izvodni kanalići se otvaraju na unutarnjem palpebralnom rubu. To su modificirane žlijezde lojnice i nemaju folikula.
  • Konjuktiva pokriva kapke s unutarnje strane. To je tanka, mukozna i čvrsto srasla membrana koja prema gore i dole prelazi u konjunktivu prelazne brazde (fornix). Epitel konjunktive je višeslojni pločasti. Ispod konjunktive su akcesorne suzne žlijezde (Krause, Wolfring).
Palpebrae
Palpebrae

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.