Suzni aparat oka

Suzna žlijezda
Suzna žlijezda

Suzni aparat je u funkciji zaštite oka. Zahvaljujući suzama kornea je uvijek vlažna, a vlažnost je uvjet njene prozirnosti. Suze su ljekovite jer sadrže lisozim – koji djeluje baktericidno. Inače, suzni aparat možemo podijeliti na tri dijela: sekretorni, intermedijarni i ekskretorni dio.

  • Sekretorni dio suznog aparata spada suzna žlijezda (glandula lacrimalis) koja se sastoji iz dva dijela:
  • orbitalni dio (pars orbitalis) koji se nalazi s unutarnje strane vanjskog zida i nije dostupan našem oku, i
  • palpebralni dio (pars palpebralis) koji je dostupan našem pogledu i nalazi se u vanjskom očnom uglu.

To je složena serozna tubularna žlijezda koja ima 10-12 sekretornih odvodnih kanalića. Po histološkoj gradi slična je parotidnoj žlijezdi. Ekskretorni kanalići su pokriveni stanicama kubičnog epitela koji u interlobarnim kanalićima prelazi u dvoslojni epitel. Suze su bistra, slankasta tekućina koja sadrži oko 0.5% bjelančevina, zatim plazmu. Na bikarbonat, kuhinjsku so i odbrambeni enzim lisozim. Blago su alkalne. Produkcija suza je pod utjecajem vegetativnog nervnog sistema.

  • Intermedijarni dio – Suze se stvaraju u lateralnom očnom kutu, odakle u vidu potočića teku prema medijalnom očnom kutu i stvaraju suzni potočić (rivus lacrimalis). Višak suza se preko kapaka slijeva preko lica kao i u nosnu šupljinu. U medijalnom očnom kutu nalazi se suzno jezerce (lacus lacrimalis) kojeg omeđavaju rubovi kapaka s jedne i polumjesečasti nabor (plica semilunaris) s druge strane. Odatle preko odvodnih suznih kanalića suze odlaze u nosnu šupljinu.
  • Ekskretorni dio – U blizini unutarnjeg očnog ugla, na rubu gornjeg i donjeg kapka postoje mala ispupčenja (papilla lacrimalis). Odatle polaze gornji i donji suzni kanali (canalis lacrimalis superior et inferior) koji odvode suze u suznu vrećicu (saccus lacrimalis) koja je smještena u fossa sacci lacrimalis na nazalnoj kosti. Iz suzne vrećice suze odlaze putem suzno-nosnog kanala (canalis lacrimonasalis) u nosnu šupljinu i završava se u donjem nosnom hodniku ispod donje nosne školjke. Otvor na ulazu u donji nosni hodnik omeđuje polumjesečasti nabor (plica semilunaris s. valvula Hassneri) koja, također, ima svoje patološko značenje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.