Autonomni refleksi

Autonomni refleksi
Autonomni refleksi
Autonomni refleksi
Autonomni refleksi

Autonomni refleksi  predstavljaju, kao i drugi refleksi, odgovor organizma na vanjske ili unutrašnje draži posredstvom nervnog sistema. U svojoj osnovi imaju refleksni luk koji se od somatskog razlikuje po strukturi eferentnog puta. Naime, kod autonomnih refleksa signal koji je iz receptora stigao aferentnim neuronom u nervni centar se u eferentnom dijelu do efektora prenosi preko 2 neurona, preganglijskog i postganglijskog.

Nervni  centri autonomnih refleksa kojima se kontroliše funkcija pražnjenja mokraćne bešike, crijeva i spolne funkcije kod muškarca smješteni su u sakralnim segmentima kičmene moždine. Refleks mikturacije predstavlja primjer kako funkcionišu ovi refleksi. Mokraćna bešika može da „prihvati“ određenu količinu urina (do oko 400 ml), a da ne dođe do značajnog porasta pritiska.  Fiziološki se kod  nakupljanja urina iznad određene količine u mokraćnoj bešici prvo javlja unutrašnji refleks zbog postojanja intramuralnog nervnog spleta. Pošto on nije dovoljno snažan pokreće se vanjski refleks koji uključuje receptore na istezanje, aferentni neuron, nervni centar  u   kičmenoj moždini, eferentni neuron i efektor, glatki mišići koji grade m. detruzor i unutrašnji sfinkter. Podražaj je pritisak koji rasteže zid bešike te se podražuju mehanoreceptori osjetljivi na rastezanje. Pražnjenje mokraćne bešike nastaje pod utjecajem parasimpatikusa koji dovodi do porasta tonusa m. detruzora, u tijelu mokraćne bešike, i smanjenja tonusa unutrašnjeg sfinktera. Za pražnjenje bešike neophodan je i uticaj iz viših nervnih centara kojima se voljno kontroliše vanjski uretralni sfinkter.

Dio nervnog sistema koji je uključen u otkrivanje i interpretaciju različitih vrsta podražaja iz vanjske ili unutrašnje sredine je senzorički nervni sistem. Uključuje receptore ili receptorne organe, aferentne ili senzoričke neurone, ushodne puteve koji prolaze kroz  kičmenu moždinu, moždano  stablo, talamus i završavaju u kori velikog mozga.  Receptori su strukture koje vrše pretvaranje energije draži u receptorski potencijal. To je lokalni, nepropagirajući odgovor. Intenzitet mu ovisi od intenziteta podražaja. Ako je dovoljno jak  uzrokuje nastanak akcionog potencijala, nervnog impulsa, u aferentnom neuronu.  Informacija se potom prenosi na slijedeći neuron koji može biti:

  • dio refleksnog luka somatskih ili autonomnih refleksa ili
  • dio nekog od ascendentnih puteva kojim se kroz kičmenu moždinu prenosi ka višim nervnim centrima gdje se vrši obrada i interpretacija informacija.

Receptori su: mehanoreceptori, nocioceptori, termoreceptori, fotoreceptori ,itd. Reagiraju samo na adekvatnu draž, kojoj je dovoljna i pražna vrijednost dok neadekvatna draž bez obzira na svoju jačinu ne može dovesti do podražaja receptora. Jedna od osobina receptora je i njihova adaptacija; ako draž djeluje duže receptor smanjuje broj impulsa tj navikava se na draž. Tijela senzornih neurona koji dobivaju informaciju iz receptora su smještena u ganglijama dorzalnih korijenova  spinalnih nerava. Njihovi aksoni ulaze u kičmenu moždinu kroz stražnje rogove i grade ushodne puteve:

  • Sistem dorzalne kolumne (traktus cuneatus i traktus gracilis). Ovi putevi se prekidaju u meduli oblongati u odgovarajućim jedrima nakon čega se ukrštaju i prelaze na suprotnu stranu. Prekidaju se u talamusu, potom nastavljaju i završavaju u somatosenzoričkoj kori. Nose informacije  osjeta finog dodira i proprioceptivne osjete.
  • Spinotalamički trakt (ventralni i lateralni). Aferentni neuroni se ukrštaju na nivou kičmene moždine i putuju suprotnom stranom do talamusa. Nakon toga završavaju u kori velikog mozga. Nose informacije dodira, bola, temperature, pritiska.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.