Undulacija i Fibrilacija

Undulacija i fibrilacija
Undulacija i fibrilacija
Undulacija i fibrilacija
Undulacija i fibrilacija

Undulacija i fibrilacija su poremećaji kod kojih se impulsi stvaraju velikom brzinom. Kod undulacija 200-300, a kod fibrilacije 400-600 impulsa u minuti.

Undulacija (lepršanje) pretkomora

Nastaje od postojanja više ektopnih žarišta u atriju ili uslijed kruženja talasa i nesimultanog vraćanja iz stanja refraktilnosti atrijalnog djela miokarda.

Kod undulacije obično imamo pojavu da se AV čvor ne vraća dovoljno brzo iz stanja refraktilnosti (otkuacava 70-100/min) tako da na EKG-u imamo pojavu da se pojavi više P talasa prije nego se pojavi jedan QRS kompleks.

Fibrilacija (treperenje) pretkomora

Otkucavanje u atrijima 400-600 u minuti i tako potpuno poništava hemodinamski efekat koji bi atriji trebali da proizvode i praktično se atriji potpuno isljključuju iz rada srca. Impulsi se prenose na komore potpuno nepravilno i nastaje apsolutna aritmija.

Undulacija i Fibrilacija komora

Su mnogo ozbiljnija stanja nego slični poremećaji rada atrija. Kada u ventrikulu nastane ova pojava premalo se krvi izbacuje i čak sistolni volumen pada na nulu. Undulacija komora redovno prelazi u fibrilaciju komora, pa se može smatrati početkom fibrilacije.

Fibrilacija komora je najčešće uvod u smrt. Ukoliko se brzo ne uradi defibrilacija, direktno elektrodama ako je u toku operativni zahvat u blizini srca ili defibrilatorom, strujom visokog napona u trajanju od 1/100 sec.

Undulacija i fibrilacija se javljaju kao posljedice akutne koronarne insuficijencije, udara električnom strujom, trovanja anestetitcima digitalis, kinin, hloroform, a često i kao poslijedica akutne hipotermije.

Video prilog: Atrijalna fibrilacija i undulacija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.