Scleroderma systemica

Scleroderma
Scleroderma
Scleroderma
Scleroderma

Definicija:

Scleroderma systemica je hronična progresivna bolest karakterizirana otvrdućem (induracijom) kože i promjenama unutrašnjih organa koje najčešće završavaju smrću.

Patogeneza:

Uzrok nastanka bolesti je nepoznat. Smatra se da je u pitanju  imunološki poremećaji.

Klinička slika:

Induracija kože najčešće započinje na prstima ruku, a mogu joj prethoditi prodromalni simptomi (slabost, glavobolja, temperatura). U početku je koža eritematozna i edematozna (stadium oedematosum), a kasnije se pojavljuje bjelkasto otvrdnuće (stadium slerosum) na zahvaćenom području, ali i na licu, nosu i usnama. Sa tog područja induracija se može proširiti i na trup i čitvo tijelo (sclerodermia diffusa). Kod difuzne sklerodermije su zahvaćeni i unutrašnji organi (suženje jednjaka, induracija želuca i crijeva, fibroza pluća, skleroza miokarda, oštećenja bubrega).

Dijagnoza:

  • klinička slika
  • histološka analiza
  • laboratorijska analiza

Terapija:

Terapija je simptomatska (kortikosteroidi, imunosupresivi, antiagregacijska sredstva, vazoaktivne tvari) jer prave terapije nema.
Budući da je scleroderma autoimuna bolest, jedan od glavnih stupova tretmana uključuje primjenu imunosupresivne terapije. Ovi lijekovi uključuju metotreksat, ciklofosfamid, azatioprin i mycophenolate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.