Lipomatosis

Lipomatosis
Lipomatosis
Lipomatosis
Lipomatosis

Lipomatoza je povećanje količine masnog tkiva i u depoima i na mjestima gdje se može naći ali ne služe kao depo. Tako se masno tkivo gomila pod kožom, u seroznim membranama (peritoneum, pleura, perikard, omentum) i stromi nekih organa (srce, pankreas).

Ako dolazi do opšteg povećanja količine masnog tkiva svuda u organizmu onda to stanje zovemo Lipomatosis Universalis.

Etiološki ovo oboljenje može poticati od preobilne ishrane, smanjenog kretanja, smanjene funkcije tiroidee što uzrokuje pad bazalnog metabolizma, hipoksiju, smanjena funkcija polnih žlijezda, a postoje i osobe sklone debljanju koje uzimaju normalne količine hrane; adipozna konstitucija.

Masno tkivo umnožava se na taj način da vezivne ćelije primaju mast u sebe i pretvaraju se u masne ćelije, a proces je reverzibilan pa kad prestane djelovati uzrok vraćaju se u vezivne ćelije. Moguće je i taloženje masti u stromu nekih organa gdje isto tako u vezivne ćelije ulazi mast i pretvara ih u masne. Ovo je posebno izraženo kod srca Lipomatosis Cordis Destruens gdje povećane količine masnog tkiva u cijelom organizmu tjeraju srce na veći napor, a uz to se masno tkivo gomila u perikardu i unutar miokarda što još više otežava rad srca.

Lipomatosis Pancreatis je gomilanje masnog tkiva u stromi pankreasa što može dovesti do pojave šećerne bolesti.

Lipomatoza može postojati osim u univerzalnoj i u lokalnoj formi npr kao Lipoma Colli Anulare ili negdje drugo ili kod žena lipomatoza trupa kao Adipositas Dolores (Mb. Dercum).

Kod novorođenčadi ponekad srećemo i lipomatozu sa masnim tkivom posebne čvrste koezistencije Scleroma Adiposum Neonati, gdje je masno tkivo izuzetno čvrsto, a uzrok tome je da mast ne sadrži oleinsku kiselinu zobg čega joj je povišena tačka topljenja.

Dystrophia Adiposo-Genitalis je hipofunkcija hipofize koja ako se dogodi u djetinjstvu smanjuje razvoj i štitne i polnih žlijezda što za rezultat ima debljanje uz nerazvijenost genitalija.

1 Trackback / Pingback

  1. Infiltratio Adiposa | Medicina – Health

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.